ZAMÓWIENIA WYSYŁAMY OD PONIEDZIAŁKU DO CZWARTKU. Dzięki temu unikamy weekendowego magazynowania Waszych paczek :) DARMOWA DOSTAWA OD 159ZŁ.

FAQ - Najczęściej zadawane pytania

1. Dlaczego kiszonki musują?

    Charakterystyczny dźwięk “gadającej” kiszonki oznacza nic innego, jak to, że proces fermentacji nadal trwa.

    2. Dlaczego kimchi „wychodzi” ze słoika?

      Zachodzi w nim proces fermentacji, przy którym wytwarza się dwutlenek węgla, który po otwarciu ucieka ze słoika. Efektem tego jest unoszenie się kapusty ku górze.

      3. Jak powstają octy?

        Produkcja octy zachodzi tak naprawdę sama. Wystarczą owoce, cukier oraz woda, które odstawiamy na kilka tygodni aż owoce opadną i powstanie grzybek tzw. “matka octowa”. Następnie zlewamy płyn i odstawiamy na “dojrzewanie”

        4. Dlaczego kolor produktów czasami się różni?

          Wytwarzane przez nas produkty są rzemieślnicze, do ich produkcji nie używamy przemysłowych maszyn. Kolor produktu zależny jest od tego, jakiej odmiany warzyw czy owoców użyjemy. Pomimo tego smak produktów pozostaje zawsze taki sam.

          5. Jak używać octu?

          Polecamy używać octów do sosów i marynat. Idealnie sprawdzą się również do skropienia ulubionej sałatki. Aby skorzystać z jego wszystkich właściwości, możesz włączyć ocet do codziennego użytku i pić go rano na czczo. Najlepiej łyżkę rozcieńczyć z wodą.

          6. Kiedy wysyłamy paczki?

          Paczki wysyłamy cztery razy w tygodniu. W poniedziałki, wtorki, środy i czwartki. Zamówień nie nadajemy w piątki, aby uniknąć weekendowego magazynowania.

          7. W jakim czasie dotrze do mnie moja paczka?

          Paczka powinna dotrzeć do Ciebie w ciągu 24-48 godzin od wysyłki.

          8. Jak pakujemy zamówienia?

          Dbając o nasze środowisko, staramy się używać jak najmniej plastiku. Dlatego nasze paczki zabezpieczamy używając ekologicznego wypełnienia - skropak - wykonanego ze składników pochodzenia roślinnego. Do wysyłki używamy brązowego kartonu i taśmy papierowej. W naszych przesyłkach znajdziesz też przekładki, na które wykorzystujemy kartony z dostaw do nas.

          9. Jak konserwujemy produkty?

            Mamy dwie kategorie produktów: pasteryzowane wyłącznie temperaturą oraz takie, których świadomie nie pasteryzujemy w ogóle, jak kiszonki czy kimchi.

            10. Czy Nasze produkty są odpowiednie dla dzieci?

            Tak, ponieważ do ich produkcji nie używamy sztucznych substancji konserwujących. W części naszej produkcji znajdziesz śladowe ilości cukru lub soli. Produkty takie jak nasza konfitura ze śliwki możesz spokojnie podać dziecku - nie zawierają cukru czy soli.
            Pamiętamy też o jakości produktu - używamy najlepszych składników, uważnie selekcjonując także pochodzenie warzyw i owoców.

            11. Alkohol w kombuchy

            Wytwarzający się w kombuchy alkohol jest naturalnym zjawiskiem pochodzącym z procesu fermentacji. Nie powinien jednak przekraczać 0,5%

            12. “Grzybek” SCOBY - co to i co nam daje?

            Grzybek SCOBY jest to kultura bakterii, dzięki której w procesie fermentacji powstaje kombucha. Sama kombucha ma m.in. silne właściwości odtruwające dla naszego organizmu oraz pozytywnie wpływa na naszą florę bakteryjną. Naszej kombuchy nie pasteryzujemy, więc trwa w niej dalej fermentacja i może się w niej pojawić SCOBY!

            Jeśli nie ma tutaj odpowiedzi na Twoje pytanie to pisz śmiało na:
            czesc@swiatlo.waw.pl

            do góry
            Sklep jest w trybie podglądu
            Pokaż pełną wersję strony
            Sklep internetowy Shoplo.pl