Kombucza Iwan czaj Hibiskus Światło
towar niedostępny





Opis
Co to jest kombucza (kombucha)?
Kombucha Światła to delikatnie musujący napój stworzony przy pomocy naturalnej fermentacji. Z połączenia żywych kultur bakterii SCOBY oraz herbaty lub ziół powstaje żywa (niepasteryzowana) kombucza, która zawiera enzymy, naturalne probiotyki, antyoksydanty, witaminy oraz zdrowe kwasy organiczne. Ten w pełni wegański napój delikatnie Cię pobudzi, a jego probiotyczne właściwości korzystnie wpłyną na pracę układu pokarmowego i odpornościowego.
Kombucza Iwan Czaj łączy właściwości naparu z wierzbówki kiprzycy i hibiskusa, które w tradycyjnej medycynie znane są w pozytywnego wpływu na układ odpornościowy, trawienny oraz moczowy i płciowy człowieka.
PSTRYK
- Wzmocni układ odpornościowy
- Ukoi nerwy
- Pomocna przy bólach i zawrotach głowy
- Lekko rozkurczowa przy bolesnym miesiączkowaniu
- Pomoże pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
Daj się pobudzić naturalnie!
Podczas procesu fermentacji prawie cały cukier zamienia się w kwasy organiczne, takie jak octowy, glukuronowy czy jabłkowy, dzięki którym kombucha jest pełna przeciwutleniaczy, witamin, enzymów i aminokwasów.
Kombucha Hibiskus Iwan Czaj
Z połączenia Wierzbówki kiprzyca, hibiskusa i grzybka SCOBY stworzyliśmy zdrową, naturalnie pobudzającą, subtelnie słodką i orzeźwiającą kombuczę.
Rzucamy trochę światła!
Wierzbówka kiprzyca to cudowna roślina, której wszechstronne zastosowanie prozdrowotne jest udokumentowane zarówno przez tradycyjną medycynę jak i współczesne badania naukowe. Jest ceniona przede wszystkim za wzmacnianie układu odpornościowego człowieka oraz dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego i płciowego. Niweluje zapalenia i infekcje w tych obszarach, a także reguluje poziom estrogenów i androgenów oraz pomaga w przypadku zaburzeń cyklu menstruacyjnego. Z fermentowanych liści wierzbówki powstaje Iwan czaj. Ten herbaciany napój zaleca się jako środek uspokajający, wyciszający, przeciwzapalny oraz rozkurczowy w przypadku bolesnego miesiączkowania. Może poprawić wygląd skóry, a nawet pomoże przy bólach głowy. Dodatek suszonych kwiatów Hibiskusa wzmacnia pozytywny wpływ napoju na odporność oraz pomoże w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu.
Schłodzona najlepiej gasi pragnienie!
Wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna |
20 kcal |
tłuszcze | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0 g |
węglowodany | 4,9 g |
w tym cukry* | 4,9 g |
białko | <0,5 g |
sól | 0 g |
Składniki: woda, nierafinowany cukier trzcinowy, hibiskus, wierzbówka kiprzyca, kultury kombuczy.
*Ilość cukru może ulec zmianie w związku z zachodzącą w butelce naturalną fermentacją. **Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, gorczycy, orzechów, orzechów ziemnych, glutenu.
Warto wiedzieć
Nasze kombucze to produkt niepasteryzowany, w którym nie zatrzymujemy fermentacji i nadal „żyją”. Odrobina płynu wydobywającego się na zewnątrz, czy "efekt szampana" przy odkręcaniu to naturalne zjawisko i nie jest procesem świadczącym o uszkodzeniu produktu. Najlepiej tuż po otrzymaniu kombuczy włóż ją na pół godziny do lodówki. Nie dość, że "uspokoi się", to jeszcze schłodzona smakuje najlepiej!
Produkt niepasteryzowany.
Bez sztucznych konserwantów. Bez ulepszaczy. Należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Może zawierać > 0,5% alkoholu. Może występować naturalny osad.
Baza wiedzy o kombuchyJak zacząć pić kombuczę?Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z kombuczą to warto na początku pić małe ilości. Polecamy zacząć od połowy szklanki. My pijemy od 1 do 3 butelek dziennie. Zawartość cukru w kombuchyPodczas procesu fermentacji prawie cały cukier zamienia się w kwasy organiczne, takie jak octowy, glukuronowy czy jabłkowy, dzięki którym kombucha jest pełna przeciwutleniaczy, witamin, enzymów i aminokwasów. Co oznacza żywa kombucha?Oznacza to, że jest niepasteryzowana. Proces fermentacji trwa cały czas. Dlatego by zachować najlepsze walory smakowe polecamy przechowywać ją w lodówce. Im dłużej poza nią, tym w smaku będzie bardziej octowa. Czy kombucha jest gazowana?Tak! To zdecydowanie jej zaleta. Gdy paczka z kombuczami do Ciebie dojedzie, wstaw je do lodówki aby "uspokoiły się" po podróży :) |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Kamil
Najsłodsza ze wszystkich. Fajna na lato, zamiast oranżady
Monika
Trzeci smak który pije. Ta jest przepyszna!
Artur O
Kolejne pozytywne zaskoczenie !
Hanna
Ze wszystkich czterech dostępnych smaków, ten jest najlepszy. Bardzo orzeźwiający, lekko słodkawy, ale z wytrawnym wykończeniem. Mogę pić codziennie!
Anna
Kombucza lekko cierpka, smakuje trochę jak wytrawne wino, ma ładny różowy kolor.