DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ✨KONTAKT: czesc@swiatlo-sklep.pl / +48 609 109 035✨

FESTA w oliwie z ziołami - roślinna alternatywa dla sera

+12 zł wysyłka w: 1 - 4 dni
Cena: 21,99 zł 21.99
ilość szt.
Za ten produkt otrzymasz 2 pkt [zasady]

towar niedostępny

Opis

 

Roślinna alternatywa dla sera - jedyna w Polsce z migdałów

Festa to pyszna alternatywa dla sera sałatkowo-kanapkowego. Wytwarzana jest z migdałów, tradycyjną metodą fermentacji. O jej wyjątkowości, oprócz smaku, stanowi skład. Jest to jedyny roślinny "ser" w sprzedaży w Polsce, którego głównym składnikiem są migdały, jedne z najwartościowszych dla człowieka nasion. Nasz szef kuchni, Piotr Ciemny, stworzył recepturę super zdrowego, wysokobiałkowego produktu, który jednocześnie zachwyca delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Bez oleju kokosowego, soi, skrobi czy konserwantów. 

Miękkie kostki "sera" zalane oliwą z ziołami przywodzą na myśl kuchnię śródziemnomorską, ale nie są aż tak słone jak tradycyjna feta. Oliwa sama w sobie jest świetnym sosem do sałatek i dodatkiem do innych potraw. Dzięki Feście, wszyscy miłośnicy kuchni greckiej będą mogli cieszyć się jej roślinnym wydaniem.

PSTRYK

  • Migdały pomagają budować zdrowe kości i zęby
  • Wspierają zdrowie serca i odpowiednie ciśnienie krwi
  • Odpowiednie dla cukrzyków - obniżają poziom cukru we krwi
  • Fermentacja i migdały regulują pracę jelit
  • Festa to źródło zdrowych tłuszczów (nienasycone kwasy tłuszczowe)
  • Odpowiednia dla sportowców - ma dużo białka i argininy

 

Z czym jeść Festę?

Polecamy do: sałatek, zapiekanek, kanapek, focaccii, a zalewa urozmaici każdą potrawę. 

Festa jest produktem uniwersalnym. Możesz ją jeść na zimno - prosto ze słoika, dodać do sałatek lub rozsmarować na kanapce.

Na ciepło możesz zapiec np. z warzywami korzennymi lub z dynią. Świetnie też smakuje ze smażonymi pomidorami i ziołami oraz sosami pomidorowymi. Miękkie kosteczki sera sprawdzą się jako ciekawy i zdrowy dodatek do zupy krem z pomidorów lub papryki.

Mieszanka oliwy i oleju rzepakowego, w której pływają kostki Festy idealnie nadaje się do smażenia. Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia (co zapobiega rozpadowi na tłuszcz i glicelor). Zawiera także substancje przeciwutleniające, dzięki którym przy smażeniu nie dojdzie do powstawania substancji szkodliwych. Badania z udziałem oleju rzepakowego przy smażeniu nie wykazały żadnych negatywnych zmian. 

 

Rzucamy trochę światła!

Skąd wzięła się nasza Festa? Tęskniliśmy za grecką sałatką z pokruszoną fetą, za twarożkiem z ziołami na grzance, za kremową konsystencją sera. Ale żaden roślinny ser na rynku nie był wystarczająco zdrowy i odżywczy. 

Szef naszej kuchni, Piotr Ciemny, stworzył z nami super zdrowy “ser” z migdałów nazywanych “królem orzechów”. Jest tradycyjnie fermentowany. Bez oleju kokosowego, soi, skrobi czy konserwantów. Najlepszy skład, pyszny smak, samo zdrowie!  

Opinie o produkcie (12)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

16 listopada 2021

Super smaczna alternatywa dla wegan! mogę nawet powiedzieć że smaczniejsze niż oryginał ! brawo.

31 stycznia 2022

Genialna! Festa wręcz rozpływa się w ustach, a zalewa ziołowa dodaje jej fantastycznego smaku. Mój Światłowy faworyt.

18 lutego 2022

Lepsza jest ta z chili, ale ta też spoko.

26 maja 2022

Wreszcie coś dla wegetarian

21 czerwca 2022

moja ulubiona~!

12 września 2022

Wspaniała, wyrazista, najlepsza! Razem z kimchi z ananasem to moje must have :)

5 listopada 2022

Jak dla mnie lepsza niż tradycyjna feta. Przyjemnie rozpływa się w ustach, świetna solo, do sałatek, ale też na wierzch do kaszotto.

23 listopada 2022

Bardzo smaczne i ładnie pokrojone w kostkę, co ozdabia sałatkę. Nawet tę oliwę z ziołami dodaję do sałatki tak wszystko dobre.

19 grudnia 2022

Bardzo wyraziste w smaku !

2 lutego 2023

Zapiekana z pomidorami jest przepyszna. Nigdy wcześniej nie zjadałam "tradycyjnej"fety, jej smak mi nie odpowiadał. Festę kupiłam w ramach eksperymentu i tutaj jest miłe zaskoczenie

22 marca 2023

Mój ulubiony wegański ser - kiedyś próbowałem wegańskiej fety z jednej z popularnych wegańskich firm i nie smakowała mi; ta jest przepyszna, dobrze doprawiona, fajna w konsystencji - kultury bakterii robią jednak swoją robotę. Jadłem głównie rozsmarowaną na chlebie z pomidorami. Pozostałą oliwę można spokojnie użyć do kanapek. Warto zapłacić tą cenę. Próbowałem wszystkich trzech fet Światła i ta jest moim zdaniem najlepsza.

30 marca 2023

Dzięki Waszej inspiracji na pyszną sałatkę z kimchi z burakiem i kapustą z dodatkiem fety z ziołami stworzyło się niesamowite połączenie smaków. Po prostu CUDO :)

Inni kupili także
Zestaw FEsTY Światło
Zestaw FEsTY Światło
61,97 zł 55,99 zł
szt.
Kokofir Światło
Kokofir Światło
18,99 zł
szt.
Złote mleko Światło
Złote mleko Światło
35,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Skład i wartości odżywcze

Wartości odżywcze w 100g odsączonego produktu:

wartość energetyczna

245 kcal

tłuszcze 20,8 g
w tym kwasy tłuszczowe 4,5 g
węglowodany 8 g
w tym cukry 1,77 g
białko 8,5 g
sól 1,75 g

 

 

   naturalny skład  odpowiednie dla wegan

 

Składniki: migdały, napój migdałowy*, mleczko kokosowe**, woda, sól kłodawska, agar, żywe kultury bakterii, zalewa: olej rzepakowy, oliwa, płatki czosnku, przyprawy, sól kłodawska. 

*woda, migdał 3%, emulgator lecytyny ze słonecznika, sól morska. **ekstrakt kokosowy 85%, woda. *Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, orzechów ziemnych, gorczycy, glutenu.

Alergeny: orzech

Należy spożyć w ciągu 3 tygodni od daty produkcji. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. 

Produkt fermentowany, bez sztucznych konserwantów, bez zagęstników czy emulgatorów.

Właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne

Dzięki procesowi fermentacji Festa reguluje pracę jelit i wspiera układ odpornościowy. Jest zrobiona tylko z naturalnych składników i zawiera żywe kultury bakterii, które są niezwykle ważne dla zdrowia naszego organizmu.

Migdały, z których robimy Festę, zawierają niezwykle bogatą listę składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie: błonnik, białko, nienasycone tłuszcze, mangan, magnez, miedź, fosfor witamina E, B2. Jednocześnie migdały są stosunkowo niskokaloryczne – garść to tylko 161 kcal. Dla porównania taka sama ilość orzechów włoskich ma już 183 kcal, a orzechów makadamia 201 kcal. Migdały są więc pożywną i zdrową przekąską –  doskonale zaspokajają głód, dostarczają wielu składników odżywczych i wpływają dobroczynnie na wiele aspektów naszego zdrowia.

  • Migdały wspierają zdrowie serca i odpowiednie ciśnienie krwi.
  • Są świetne dla chorych na cukrzycę – ich indeks glikemiczny wynosi 15 oraz zawierają dużo magnezu. Obniża on poziom cukru we krwi i poprawia działanie insuliny. 
  • Migdały obniżają poziom cholesterolu.
  • Wspomagają w odchudzaniu. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika migdały bardzo skutecznie zwiększają poczucie sytości.
  • Wspomagają zdrowie kości i zębów oraz proces tworzenia kolagenu, dzięki zawartemu w nich fosforowi, magnezowi, manganowi i miedzi. 
  • Są świetne dla jelit i dbają o “dobre” bakterie. Stan mikrobiomu ma ogromny wpływ na zdrowie – wpływa oczywiście na stan jelit, trawienie, serce, skórę, zdrowie psychiczne i wiele więcej.
  • Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Doskonałe dla wegan i sportowców. Są fantastycznym źródłem białka i arganiny.
  • Migdały zawierają w sobie także nienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, które wykazują pozytywne działanie na kondycję skóry. 
  • Zawierają bardzo dużo wit. E, która niszczy wolne rodniki, opóźnia starzenie się skóry i wpływa korzystnie na wzrok.

W naszej manufakturze fermentujemy migdały i łączymy z naturalnymi, odżywczymi składnikami, by stworzyć jedyny taki w sprzedaży w Polsce zdrowy i pyszny ser. Fermentacja sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii, znanych jako probiotyki. Poprawiają one odporność organizmu, a także zdrowie układu pokarmowego, serca i psychiki. Dlatego dodanie do diety sfermentowanej żywności może korzystnie wpłynąć na ogólne samopoczucie. Ponadto, fermentacja ułatwia rozbić związki antyodżywcze, które znajdują się w nasionach, orzechach, ziarnach i roślinach strączkowych. Dlatego spożywanie sfermentowanych orzechów czy nasion zwiększa wchłanianie korzystnych składników odżywczych w nich zawartych.

Nasi przyjaciele i klientki zakochali się w roślinnej Feście! Spróbuj i Ty. 

Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.