DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ✨KONTAKT: czesc@swiatlo-sklep.pl / +48 609 109 035✨

FESTA w oliwie z płatkami wędzonej papryki - roślinna alternatywa dla sera

+12 zł wysyłka w: 1 - 4 dni
Cena: 21,99 zł 21.99
ilość szt.
Za ten produkt otrzymasz 2 pkt [zasady]

towar niedostępny

Opis

Roślinna alternatywa dla sera z migdałów "Festa" w oliwie z płatkami wędzonej papryki

Festa to pyszna alternatywa dla sera sałatkowo-kanapkowego. Wytwarzana jest z migdałów, tradycyjną metodą fermentacji. Oprócz wyjątkowego smaku, Festa może się poszczycić świetnym, prostym składem. Jest to jedyna roślinna alternatywa dla sera wyprodukowana w Polsce, której głównym składnikiem są migdały, jedne z najwartościowszych dla człowieka nasion. Nasz szef kuchni, Piotr Ciemny, stworzył recepturę super zdrowego, wysokobiałkowego produktu, który jednocześnie zachwyca delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Bez oleju kokosowego, soi, skrobi czy konserwantów. 

Miękkie kostki Festy zalane oliwą z płatkami wędzonej papryki i chilli nabierają charakterystycznego smaku podwędzanego sera. Mają niższy poziom słoności niż tradycyjna feta i mimo dodatku chilli mają łagodny smak. 

 

PSTRYK

  • Migdały pomagają budować zdrowe kości i zęby
  • Wspierają zdrowie serca i odpowiednie ciśnienie krwi
  • Odpowiednie dla cukrzyków - obniżają poziom cukru we krwi
  • Fermentacja i migdały regulują pracę jelit
  • Festa to źródło zdrowych tłuszczów (nienasycone kwasy tłuszczowe, NNKT)
  • Odpowiednia dla sportowców - ma dużo białka i argininy

 

Z czym jeść Festę?

Polecamy do: sałatek, zapiekanek, kanapek, focaccii, a zalewa urozmaici każdą potrawę. 

Festa jest produktem uniwersalnym. Możesz ją jeść na zimno - prosto ze słoika, dodać do sałatek lub rozsmarować na kanapce.

Na ciepło możesz zapiec np. z warzywami korzennymi lub z dynią. Świetnie też smakuje w sosach. Miękkie kosteczki sera mają smak wędzonej papryki, więc sprawdzą się w daniach, w których chcesz osiągnąć lekko dymny aromat. 

Mieszanka oliwy i oleju rzepakowego, w której pływają kostki Festy idealnie nadaje się do smażenia. Oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia. Zawiera także substancje przeciwutleniające, dzięki którym przy smażeniu nie dojdzie do powstawania substancji szkodliwych. 

TUTAJ znajdziecie przepis na wegańską focaccię z użyciem Festy z płatkami wędzonej papryki.

 

Rzucamy trochę światła!

Skąd wzięła się nasza Festa? Tęskniliśmy za sałatką z marynowanych buraczków z kosteczkami fety, za twarożkiem na grzance, za kremową konsystencją sera. Ale żaden roślinny ser na rynku nie był wystarczająco zdrowy i odżywczy. 

Szef naszej kuchni, Piotr Ciemny, stworzył z nami super zdrowy “ser” z migdałów nazywanych “królem orzechów”. Jest tradycyjnie fermentowany. Bez oleju kokosowego, soi, skrobi czy konserwantów. Najlepszy skład, pyszny smak, samo zdrowie!

 

Opinie o produkcie (12)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

16 listopada 2021

Bałam się tego chili w zalewie. Ale przekonał mnie mix z papryką wędzoną i się nie zawiodłam ! świetne połączenie lekkiej ostrości, delikatnego sera i wędzarniczego posmaku. Mistrz !

16 grudnia 2021

To chyba najlepszy wegański ser jaki jadłem. Świetny skład, konsystencja, a wędzona papryka robi niezłą robotę!

21 stycznia 2022

ta festa maksymalnie uzależnia, dodatkowo nie muszę się obawiać, że pochłaniam jakąś chemię tak, jak w innych wegańskich serach. Jest mega pycha i ma świetny SKŁAD. Światło - robicie świetną robotę

1 lutego 2022

Bardzo doceniam Waszą robotę. Składy Waszych produktów, smak, to że sami je robicie. Mam tylko nadzieję, że nie Wasza idea przetrwa

1 lutego 2022

Ta jest NAJLEPSZA!

18 lutego 2022

Bardzo smaczna

26 maja 2022

Najlepszy weganski ser jaki kiedykolwiek jadłam

27 czerwca 2022

Moja ulubiona! Poza tym FEsTA wygrywa ze wszystkimi innymi serami. Taki smak przy tak dobrym składzie to już prawdziwe mistrzostwo

11 października 2022

...otworzyłam przed chwilą słoik i...już nie ma! Nie da się opisać tego smaku, nie pamiętam kiedy jakiś produkt spożywczy zrobił na mnie takie wrażenie. I niech chili nie odstrasza osób wrażliwych na ostre smaki - moja córka która nie toleruje nic ostrego również się w nim zakochała! Idealny na grzance z dobrego chleba.

17 grudnia 2022

Uwielbiam go ! zaraz zrobię kolejne zamówienie !

18 grudnia 2022

Idealny, najlepszy. Będę po niego wracać

30 stycznia 2023

Mój faworyt, jeżeli chodzi o festę! Używam do prawie wszystkich dań na ciepło, a zalewę wykorzystuje do sałatek i smażenia. Zamawiam ją regularnie i wraz z wersją solankową jest stałym bywalcem w mojej lodówce.

Inni kupili także
Zestaw FEsTY Światło
Zestaw FEsTY Światło
61,97 zł 55,99 zł
szt.
Kokofir Światło
Kokofir Światło
18,99 zł
szt.
Buraczki marynowane z czarnym bzem
Buraczki marynowane z czarnym bzem
24,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne

Dzięki procesowi fermentacji Festa reguluje pracę jelit i wspiera układ odpornościowy. Jest zrobiona tylko z naturalnych składników i zawiera żywe kultury bakterii, które są niezwykle ważne dla zdrowia naszego organizmu.

Migdały, z których robimy Festę, zawierają niezwykle bogatą listę składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie: błonnik, białko, nienasycone tłuszcze, mangan, magnez, miedź, fosfor witamina E, B2. Jednocześnie migdały są stosunkowo niskokaloryczne – garść to tylko 161 kcal. Dla porównania taka sama ilość orzechów włoskich ma już 183 kcal, a orzechów makadamia 201 kcal. Migdały są więc pożywną i zdrową przekąską –  doskonale zaspokajają głód, dostarczają wielu składników odżywczych i wpływają dobroczynnie na wiele aspektów naszego zdrowia.

  • Migdały wspierają zdrowie serca i odpowiednie ciśnienie krwi.
  • Są świetne dla chorych na cukrzycę – ich indeks glikemiczny wynosi 15 oraz zawierają dużo magnezu. Obniża on poziom cukru we krwi i poprawia działanie insuliny. 
  • Migdały obniżają poziom cholesterolu.
  • Wspomagają w odchudzaniu. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika migdały bardzo skutecznie zwiększają poczucie sytości.
  • Wspomagają zdrowie kości i zębów oraz proces tworzenia kolagenu, dzięki zawartemu w nich fosforowi, magnezowi, manganowi i miedzi. 
  • Są świetne dla jelit i dbają o “dobre” bakterie. Stan mikrobiomu ma ogromny wpływ na zdrowie – wpływa oczywiście na stan jelit, trawienie, serce, skórę, zdrowie psychiczne i wiele więcej.
  • Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Doskonałe dla wegan i sportowców. Są fantastycznym źródłem białka i arganiny.
  • Migdały zawierają w sobie także nienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, które wykazują pozytywne działanie na kondycję skóry. 
  • Zawierają bardzo dużo wit. E, która niszczy wolne rodniki, opóźnia starzenie się skóry i wpływa korzystnie na wzrok.

W naszej manufakturze fermentujemy migdały i łączymy z naturalnymi, odżywczymi składnikami, by stworzyć jedyny taki w sprzedaży w Polsce zdrowy i pyszny ser. Fermentacja sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii, znanych jako probiotyki. Poprawiają one odporność organizmu, a także zdrowie układu pokarmowego, serca i psychiki. Dlatego dodanie do diety sfermentowanej żywności może korzystnie wpłynąć na ogólne samopoczucie. Ponadto, fermentacja ułatwia rozbić związki antyodżywcze, które znajdują się w nasionach, orzechach, ziarnach i roślinach strączkowych. Dlatego spożywanie sfermentowanych orzechów czy nasion zwiększa wchłanianie korzystnych składników odżywczych w nich zawartych.

Nasi przyjaciele i klientki zakochali się w roślinnej Feście! Spróbuj i Ty. 

Skład i wartości odżywcze

Wartości odżywcze w 100g odsączonego produktu:

wartość energetyczna

245 kcal

tłuszcze 20,8 g
w tym kwasy tłuszczowe 4,5 g
węglowodany 8 g
w tym cukry 1,77 g
białko 8,5 g
sól 1,75 g

 

 

   naturalny skład  odpowiednie dla wegan

 

Składniki: migdały, napój migdałowy*, mleczko kokosowe**, woda, sól kłodawska, agar, żywe kultury bakterii, zalewa: olej rzepakowy, oliwa, płatki czosnku, płatki chili, płatki wędzonej papryki, sól kłodawska.

*woda, migdał 3%, emulgator lecytyny ze słonecznika, sól morska. ** ekstrakt kokosowy 85%, woda. *Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, orzechów ziemnych, gorczycy, glutenu.

Alergeny: orzech

Należy spożyć w ciągu 3 tygodni od daty produkcji. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. 

Produkt fermentowany, bez sztucznych konserwantów, bez zagęstników czy emulgatorów.

Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.