DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ✨KONTAKT: czesc@swiatlo-sklep.pl / +48 609 109 035✨

Odkryj nowy smak kombuchy z płatkami róż - idealne połączenie dla Twojego zdrowia i smaku! 0
Odkryj nowy smak kombuchy z płatkami róż - idealne połączenie dla Twojego zdrowia i smaku!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak można połączyć orzeźwiające właściwości kombuchy z pięknem i zapachem róży czerwonej? Oto nowość w naszym sklepie - kombucha z płatkami róż! Ta unikalna kombinacja doskonale wpisuje się w naszą misję promowania zdrowego stylu życia. Zapraszamy do odkrycia korzyści zdrowotnych, jakie niesie za sobą ta niezwykła kombucha. 

Kombucza (kombucha) to napój fermentowany, który powstaje dzięki działaniu symbiotycznego układu bakterii i drożdży. Jest on bogaty w probiotyki, enzymy i antyoksydanty, które przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Spożywanie kombuczy wspomaga układ odpornościowy, pomaga w poprawie trawienia oraz działa detoksykująco na organizm.

Kombucza to napój bogaty w probiotyki, enzymy i składniki odżywcze, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Oto niektóre z głównych korzyści spożywania kombuczy:

czytaj całość »
Głóg - niezwykła roślina. Od serca, dla serca! 0
Głóg - niezwykła roślina. Od serca, dla serca!

Głóg jest jednym ze składników na stałe wpisanym w kuchnię Światła. Doceniamy bowiem prozdrowotne właściwości tej dzikiej rośliny, której lecznicze działanie znane jest od stuleci. Przede wszystkim głóg jest bogaty we flawonoidy, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy i chronią przed nowotworami, oraz proantocyjanidy, które wspomagają ich antyoksydacyjne działanie. Udowodniono badaniami, że głóg ma pozytywny wpływ na niewydolność serca, działa kojąco na układ nerwowy oraz rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, dba o poziom lipidów, chroni przed miażdżycą, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz jest przeciwutleniaczem. Dzięki substancjom czynnym wspomaga także układ pokarmowy oraz łagodzi objawy niestrawności i biegunki. W jego składzie znajdują się witamina A, witamina C, wapń, fosfor, potas oraz rutyna, kwercetyna i witeksyna, które działają jak witamina P, ułatwiając przyswajanie witaminy C.

czytaj całość »
Dlaczego warto jeść kapustę? Właściwości, lecznicze działanie i dobroczynny wpływ na zdrowie. 0
Dlaczego warto jeść kapustę? Właściwości, lecznicze działanie i dobroczynny wpływ na zdrowie.

Czerwona, włoska, pekińska, biała. Kapusta występuje w wielu odmianach i jest bardzo ważnym składnikiem na stałe wpisanym w kuchnię polską, a także w kuchnię Światła. Odmianą, po którą sięgamy w naszych przetworach najczęściej, jest biała, dlatego to właśnie jej poświęcimy dziś uwagę. Kapusta jest warzywem o dużym potencjale w kuchni – można ją spożywać na surowo, duszoną, smażoną, pieczoną lub kiszoną a nawet w formie soku. We wszystkich tych formach dostarczy wiele dobroczynnych składników odżywczych.

To wyjątkowe warzywo oprócz łatwej dostępności przez cały rok i niskiej ceny gromadzi w sobie wiele minerałów i witamin, które pozytywnie wspierają nasze zdrowie. W dalszej części zostaną przytoczone realne korzyści ze spożywania białej kapusty. 

W pierwszej kolejności jednak krótkie kompendium zawartych w niej składników odżywczych: biała kapusta jest bogata w witaminy A, C, K, B6, błonnik, kwas foliowy, wapń, potas, magnez i żelazo

czytaj całość »
Migdały - właściwości, wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia. 12 powodów, dla których warto jeść garść migdałów dziennie. 0
Migdały - właściwości, wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia. 12 powodów, dla których warto jeść garść migdałów dziennie.

Migdały nazywane są „królem orzechów”, chociaż nie jest to prawidłowe określenie. Tak naprawdę nie są one orzechami, a jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego.  Na drzewach migdałowca rosną podłużne, spłaszczone owoce, które pokrywa włóknista, szarozielona skórka, pękająca po osiągnięciu dojrzałości i dająca pestkę z nasieniem. Migdały możemy znaleźć obecnie głównie na terenie Arabii Saudyjskiej, w Iranie, Libanie, Turcji, Syrii, Jordanii oraz Izraelu.

Migdały są popularnym wyborem konsumenckim nie tylko kulinarnym, ale i kosmetycznym. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak wiele dobra zawiera w sobie garstka tych nasion. W naszym sklepie doceniamy ich dobroczynne działanie na zdrowie, dlatego opracowaliśmy sposoby, aby wykorzystywać je zarówno w produktach słodkich, takich jak pasty orzechowe, jak i słonych, takich jak roślinny ser. Zależy nam na tym, żeby szerzyć wiedzę na temat niedocenianych zdrowych produktów, dlatego przygotowaliśmy dla was artykuł, w którym przybliżymy liczne zalety migdałów i rozwiejemy pewne wątpliwości.

czytaj całość »
Seler korzeniowy – wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie 0
Seler korzeniowy – wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie

Pod nazwą selera kryją się dwie rośliny, które są odmianą tego samego warzywa. Seler naciowy to popularny dodatek do koktajli i sałatek, występujący w formie zielonych łodyg. Seler korzeniowy to natomiast bulwiaste warzywo, którego część korzeniową wykorzystaliśmy w Świetlnej kuchni do zrobienia naszej smakowitej kiszonki. 

Seler korzeniowy jest warzywem znanym i wykorzystywanym w kuchni od bardzo dawna. Przeważnie kojarzyć się może z włoszczyzną i rosołem, jednak kryje w sobie niezwykły potencjał. Może być spożywany na surowo w surówkach i sałatkach, pieczony jak frytki, gotowany na purée, wykorzystywany do zapiekanek czy zup krem. Jest warzywem chętnie wykorzystywanym w diecie wegańskiej – najpopularniejszym wegańskim daniem wigilijnym jest seleryba (roślinny zamiennik ryby przyrządzony z selera i nori). Pojawia się w pasztetach, jest marynowany czy panierowany jak kotlet. Seler przeżywa właśnie swój renesans – zapomniany, staje się głównym bohaterem roślinnych dań. 

czytaj całość »
Gotowi na Veganuary? Przewodnik po diecie opartej na roślinach! 0
Gotowi na Veganuary? Przewodnik po diecie opartej na roślinach!

Styczeń to świetny czas, na spróbowanie diety roślinnej! Wiele osób rozpoczyna rok od postanowień poprawy stylu życia, a weganizm może być doskonałym sposobem na wprowadzenie pozytywnych zmian dla dobra Twojego organizmu, zwierząt i Planety.

#Veganuary to idealna okazja na odkrycie zdrowszych opcji dotychczasowego menu i poszerzenie swojego kulinarnego repertuaru.

Gotowi na Veganuary 2023? Jeśli tak, to ten wpis jest dla Ciebie! Dowiesz się o korzyściach płynących z diety wegańskiej, otrzymasz wskazówki dotyczące przejścia, a także odkryjesz pomysły na planowanie posiłków, dzięki którym Twoja wegańska podróż zakończy się sukcesem.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na podjęcie wyzwania przez cały miesiąc, czy tylko włączysz kilka wegańskich przepisów do swojej rutyny, dołączenie do Veganuary 2023 może być świetnym sposobem na zdrowszy 2023!

czytaj całość »
Światowy dzień walki z otyłością. O tym jak zbudować i utrzymać wymarzoną sylwetkę. 6
Światowy dzień walki z otyłością. O tym jak zbudowałam i utrzymałam wymarzoną sylwetkę.

Światowy dzień walki z otyłością. O tym jak zbudowałam i utrzymałam wymarzoną sylwetkę.

Jako miłośniczka zdrowego stylu życia, psycholog i trener personalny postanowiłam wykorzystać ten dzień na podzielenie się z Tobą moimi sposobami na to, jak w zdrowy sposób zbudować odpowiednie nawyki, które pozwolą Ci UTRZYMAĆ zdrową i wymarzoną sylwetkę. Tak, moimi. Nie znajdziesz w tym wpisie skopiowanych punktów z poradników. Powiem Ci, co robię ja, żeby żyć w dobrym zdrowiu i zachować efekty wypracowane przez lata.

czytaj całość »
Niezwykła MOC grzybów 1
Niezwykła MOC grzybów

To one sprowadziły życie na Ziemię. Choć są w większości niewidoczne, żyją wszędzie i we wszystkim, nawet w nas. W ciemności i w jasnym świetle rozkwitają ich miliony. Są mądrością tego świata. Grzyby reprezentują odrodzenie i odmłodzenie, budują glebę która daje życie. To właśnie grzyby utrzymują podstawowy cykl natury. Rozkładają martwe organizmy i wprowadzają składniki odżywcze z powrotem do ziemi, by żywić inne zwierzęta i rośliny… są końcem i początkiem. Tworzą inteligentną sieć komunikacji ekosystemu; to dzięki nim drzewa w lesie się komunikują i dbają o siebie nawzajem (!). Potrafią rozkładać plastik, ropę naftową czy poliuretan. Dzięki swojej strukturze mogą stanowić materiał do tworzenia domów, mebli czy ubrań. Grzyby są przyszłością kuchni wegańskiej i medycyny. Wiele by można pisać o wszechstronności tych żywych organizmów, ale skupmy się na relacji człowiek - grzyb. 

 

czytaj całość »
Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność i uchronić się przed infekcjami przed zimą. 5
Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność i uchronić się przed infekcjami.

Jak przed zimą zadbać o układ odpornościowy?

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność i uchronić się przed infekcjami? Swoim doświadczeniem i wiedzą podzielą się dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka i laureatka nagrody lidera w dziedzinie psychodietetyki Milena Nosek i Mery Sławińska (Światło).

Weszliśmy w czas, w którym przyroda powoli zaczyna zapadać w sen zimowy i o ile rośliny i zwierzęta mogą pozwolić sobie na kilka miesięcy wytchnienia, o tyle człowiek – przeciwnie. Wrzesień to miesiąc, w którym musimy wręcz przyspieszyć. Dzieciaki wracają do szkoły, sezon urlopowy właśnie się skończył, a Ty startujesz do codziennej gonitwy za masą spraw i obowiązków.

Właśnie teraz, jak nigdy warto przyjrzeć się odporności. Dbając o szeroko pojęty dobrostan nie da się nie zacząć od układu odpornościowego.

czytaj całość »
O miłości do serów, tęsknocie i jak moja babcia została... 31

...fanką weganką

Już od ponad 15 lat stoję po wegańskiej stronie mocy. Decydując się na ten krok nie spodziewałam się z iloma przeciwnościami przyjdzie mi się mierzyć.

I o dziwo wcale nie najtrudniejsze były dla mnie wszechobecne pytania znajomych:

co Ty właściwie jesz?

Skąd bierzesz białko?

Jajek i masła też nie?

Nawet przełknęłam Babcię, która drży ze strachu o Twoje życie, bo przecież „bez mięska to na pewno umrzesz z głodu” – cytat z życia wzięty

czytaj całość »
Gdy dopadnie Cię mały głód..... 2
Gdy dopadnie Cię mały głód.....

Ale bym coś zjadła….ale bym coś zjadł….. I tak krążymy przy lodówce, nie wiedząc na co w zasadzie mamy ochotę. Co gorsza przed chwilą jedliśmy posiłek, a nam już kiszki marsza grają.

I co tu teraz zrobić?! Przecież nie chcę się przejadać, obiad za kilka godzin, wszyscy przestrzegają przed podjadaniem. Tyle przeszkód…. ☹ A ja wciąż bym coś zjadła, wciąż bym coś zjadł.

Dobrze znamy tę historię i zdajemy sobie sprawę, że podjadanie, nieregularne posiłki czy przetworzone przekąski są wrogiem wszystkiego, co dumnie nazywamy ZDROWYM STYLEM ŻYCIA.

czytaj całość »
Magia Cytryńca Chińskiego. Daj się pobudzić naturalnie! 1
Magia Cytryńca Chińskiego. Daj się pobudzić naturalnie!

Czy zdarzają Ci się dni, kiedy nie masz na nic sił, energia całkiem opada, a do zrobienia mnóstwo rzeczy? Pijesz kawę, drugą, trzecią… i nic. Humor coraz gorszy, energii nadal brak, a umysł nie taki sprawny, jak potrzeba. Brzmi znajomo? Życie w biegu i stresie dopada czasem każdego. Nic dziwnego, że szukamy wszelkich możliwych sposobów na poradzenie sobie z codziennymi wyzwaniami.
My, jak zawsze zaglądamy do mądrości Matki Natury.

czytaj całość »
FEsTA - z czym to się je? 0
FEsTA - z czym to się je?

 

Dzisiaj wpis dla wszystkich miłośników glutenu.Uwaga, będzie prosto, szybko i pysznie!  Właśnie upiekłam wegańską focaccie w mniej niż godzinę. To piękne cudo można traktować jako samodzielny przysmak lub pieczywo. Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze możesz nadać mu dowolny, ulubiony smak!

czytaj całość »
Ocet. Czy warto? 7
Ocet. Czy warto?

Czy zdarzają Ci się bóle głowy, problemy z trawieniem, uczucie ciężkości po posiłku lub wzdęcia? Dziś o te objawy nie trudno. Życie w biegu, stres, jedzenie typu fast food i wieczorne objadanie się to najczęstsza przyczyna problemów gastrycznych. Nierzadko takie dolegliwości dotykają także osoby, które na co dzień dbają o zdrowy styl życia. Niektóre warzywa, owoce lub ich różne kombinacje są zwyczajnie ciężkostrawne. Nie musicie od razu sięgać po dostępne farmaceutyki, można naturalnie wspomóc organizm drobnymi codziennymi nawykami, jak np. piciem octów.

Oto 7 powodów, dla których warto sięgać po ocet.

czytaj całość »
ZDROWY FERMENT 0
ZDROWY FERMENT

Co to za ferment?

Fermentacja to biochemiczny proces przemiany związków organicznych zachodzący za sprawą mikroorganizmów w warunkach tlenowych lub beztlenowych, w wyniku którego uzyskuje się energię. Do tworzenia naszych produktów szef kuchni wykorzystuje głównie fermentację octową, mlekową, kolonie bakterii i kultury drożdży.

czytaj całość »
W RYTMIE FAZ KSIĘŻYCA 0
4.jpg

Nów to narodziny Księżyca, początek nowego cyklu, czysta karta. Energia księżyca w nowiu, mimo że na niebie jest niewidoczny, wspiera nasze postanowienia, wielkie plany i marzenia.

czytaj całość »
Inni kupili także
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.