
Czerwona, włoska, pekińska, biała. Kapusta występuje w wielu odmianach i jest bardzo ważnym składnikiem na stałe wpisanym w kuchnię polską, a także w kuchnię Światła. Odmianą, po którą sięgamy w naszych przetworach najczęściej, jest biała, dlatego to właśnie jej poświęcimy dziś uwagę. Kapusta jest warzywem o dużym potencjale w kuchni – można ją spożywać na surowo, duszoną, smażoną, pieczoną lub kiszoną a nawet w formie soku. We wszystkich tych formach dostarczy wiele dobroczynnych składników odżywczych.
To wyjątkowe warzywo oprócz łatwej dostępności przez cały rok i niskiej ceny gromadzi w sobie wiele minerałów i witamin, które pozytywnie wspierają nasze zdrowie. W dalszej części zostaną przytoczone realne korzyści ze spożywania białej kapusty.
W pierwszej kolejności jednak krótkie kompendium zawartych w niej składników odżywczych: biała kapusta jest bogata w witaminy A, C, K, B6, błonnik, kwas foliowy, wapń, potas, magnez i żelazo.