DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ✨KONTAKT: czesc@swiatlo-sklep.pl / +48 609 109 035✨

Głóg - niezwykła roślina. Od serca, dla serca! 0
Głóg - niezwykła roślina. Od serca, dla serca!

Głóg jest jednym ze składników na stałe wpisanym w kuchnię Światła. Doceniamy bowiem prozdrowotne właściwości tej dzikiej rośliny, której lecznicze działanie znane jest od stuleci. Przede wszystkim głóg jest bogaty we flawonoidy, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy i chronią przed nowotworami, oraz proantocyjanidy, które wspomagają ich antyoksydacyjne działanie. Udowodniono badaniami, że głóg ma pozytywny wpływ na niewydolność serca, działa kojąco na układ nerwowy oraz rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, dba o poziom lipidów, chroni przed miażdżycą, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz jest przeciwutleniaczem. Dzięki substancjom czynnym wspomaga także układ pokarmowy oraz łagodzi objawy niestrawności i biegunki. W jego składzie znajdują się witamina A, witamina C, wapń, fosfor, potas oraz rutyna, kwercetyna i witeksyna, które działają jak witamina P, ułatwiając przyswajanie witaminy C.

W medycynie ludowej odwar z owoców, napar z kwiatów i nalewka z głogu używane były w leczeniu chorób układu krążenia, skórnych, metabolicznych, układu moczowego oraz pokarmowego. Oprócz tego przetwory z głogu wykazują działanie łagodzące objawy menopauzy. Część skuteczności tych działań została udowodniona naukowo

Sposobem przetwarzania owoców głogu, który praktykujemy w Świetle, jest fermentacja do uzyskania żywego octu. Proces ten składa się kolejno z dwóch etapów. Pierwszym jest fermentacja alkoholowa – wtedy to owoce fermentują w zamknięciu z wodą i cukrem w warunkach beztlenowych. Następnie następuje fermentacja octowa w warunkach tlenowych – bakterie kwasu octowego występujące w owocach zamieniają alkohol w kwas octowy. Cały proces trwa kilka tygodni i jest w analogiczny sposób wykonywany od pokoleń. Aby stworzyć żywy ocet nie przerywana jest fermentacja. Bez filtrowania ocet trafia do butelek, w których cały czas pracuje.

Dzięki nieustającemu procesowi fermentacji w occie cały czas pracują żywe kultury bakterii, które produkują dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. Przede wszystkim są nimi prebiotyki (które są usuwane podczas filtracji octu) – składniki, który stymulują bakterie jelita grubego. Prebiotyki są w zasadzie pożywieniem mikrobiomu jelitowego – im lepiej karmione, tym lepiej dbają o odporność i stan zdrowia całego organizmu. Ich obecność znacznie wpływa także na proces trawienia, którego przebieg ułatwiają. Żywy ocet zawiera w sobie również pektyny, które obniżają poziom glukozy we krwi oraz spowalniają proces wchłaniania cukrów prostych, tym samym wspomagając w walce z cukrzycą. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu we krwi i wspiera pracę serca, chroniąc przed chorobami układu krążenia. Grono uniwersalnych zalet żywych octów wzbogacane jest dodatkowo o właściwości owoców, na których są przygotowywane.  

Jak przechowywać żywy ocet? To, że ocet jest żywy, oznacza także że wymaga więcej ostrożności. Przed otwarciem nie należy potrząsać butelką, a po zakupie i odebraniu paczki najlepiej odczekać trochę, by dać mu się uspokoić. Istnieje bowiem ryzyko pienienia i wybuzowania – są to naturalne zachowania. Po otwarciu ocet należy przechowywać w lodówce, aby spowolnić proces fermentacji i zminimalizować ryzyko wybuzowania. 

Co wyróżnia żywy ocet z głogu? Przeprowadzono badanie na grupie osób z cukrzycą, nadciśnieniem, nadwagą i należących do grupy podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowego podczas którego na 4 tygodnie do ich diety włączono ocet z głogu. Efektem jego spożycia była utrata masy ciała, obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu glukozy oraz obniżenie poziomu cholesterolu. Spożywanie octu z głogu zmniejsza więc ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chroni układ sercowo-naczyniowy, a przy tym nie wykazuje negatywnych działań ubocznych – jest więc produktem bezpiecznym, który sprawdzi się w działaniach profilaktycznych

W jaki sposób włączyć żywy ocet z głogu do swojej diety? Mamy dla was kilka propozycji. Nasz ocet może z pewnością posłużyć jako dodatek do sosów, dressingów do sałatek i marynat. Sprawdzi się także do karmelizacji cebuli lub pieczenia warzyw. Inną możliwością jest picie octu przed posiłkami lub bezpośrednio po posiłku – łyżkę octu należy zmieszać z połową lub całą szklanką wody. Miksturę tę można wzbogacić o więcej składników, tworząc prozdrowotny napój. Aby był smaczniejszy można dodać do niego np. miód, sok z cytryny lub wybrane przyprawy. 

Żywy ocet z głogu sprawdzi się także w szocie energetycznym – należy wymieszać ze sobą 10 ml wody, 10 ml soku z cytryny, 1 łyżkę octu, ½ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki mielonego imbiru i pić ze smakiem.

Produktów z głogu nie należy jednak nadużywać, ponieważ może to prowadzić do zawrotów głowy, kołatania serca czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Oprócz tego nie należy łączyć ich z lekami rozszerzającymi naczynia krwionośne, lekami stosowanymi w leczeniu nadciśnienia, arytmii i niewydolności serca oraz dławicy piersiowej. W przypadku leczenia na powyższe schorzenia należy koniecznie skonsultować z lekarzem włączenie do diety produktów z głogiem. Odradza się także włączanie głogu w dietę dzieci do 12 roku życia oraz osób z niskim ciśnieniem. 

Analogicznie warto skonsultować się z lekarzem, kiedy planuje się długotrwale pić ocet. Spożywany w za dużych ilościach może bowiem zaszkodzić cierpiącym na choroby metaboliczne lub układu pokarmowego. W niewielkich ilościach należy wprowadzać ocet do diety dzieci – dopiero od 5. roku życia można podawać im roztwór z łyżeczki octu na szklankę wody. Najbezpieczniej jednak poradzić się w tej kwestii lekarza.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits

https://dietetycy.org.pl/glog-herbata-z-glogu/ 

https://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/ 

https://www.acidleague.com/blogs/acid-league/what-is-living-vinegar 

http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/zywe-octy/ 

http://pubs.sciepub.com/jfnr/2/9/2/ 

https://dietetycy.org.pl/glog-herbata-z-glogu/ 

Komentarze do wpisu (0)

Inni kupili także
Zestaw czterech octów
Zestaw czterech octów
111,96 zł 99,99 zł
szt.
Żywy ocet z rokitnika Światło
Żywy ocet z rokitnika Światło
27,99 zł
Zestaw czterech kombucz
Zestaw czterech kombucz
56,00 zł 46,66 zł
szt.
Żywy ocet z głogu Światło
Żywy ocet z głogu Światło
27,99 zł
szt.
Kwas hialuronowy Pro-Beauty
Kwas hialuronowy Pro-Beauty
99,00 zł
szt.
Reishi - ekstrakt 10% polisacharydów
Reishi - ekstrakt 10% polisacharydów
69,00 zł
szt.
Zestaw past orzechowych
Zestaw past orzechowych
82,99 zł 74,70 zł
szt.
Shitake - ekstrakt 40% polisacharydów
Shitake - ekstrakt 40% polisacharydów
86,40 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.