
Pod nazwą selera kryją się dwie rośliny, które są odmianą tego samego warzywa. Seler naciowy to popularny dodatek do koktajli i sałatek, występujący w formie zielonych łodyg. Seler korzeniowy to natomiast bulwiaste warzywo, którego część korzeniową wykorzystaliśmy w Świetlnej kuchni do zrobienia naszej smakowitej kiszonki.
Seler korzeniowy jest warzywem znanym i wykorzystywanym w kuchni od bardzo dawna. Przeważnie kojarzyć się może z włoszczyzną i rosołem, jednak kryje w sobie niezwykły potencjał. Może być spożywany na surowo w surówkach i sałatkach, pieczony jak frytki, gotowany na purée, wykorzystywany do zapiekanek czy zup krem. Jest warzywem chętnie wykorzystywanym w diecie wegańskiej – najpopularniejszym wegańskim daniem wigilijnym jest seleryba (roślinny zamiennik ryby przyrządzony z selera i nori). Pojawia się w pasztetach, jest marynowany czy panierowany jak kotlet. Seler przeżywa właśnie swój renesans – zapomniany, staje się głównym bohaterem roślinnych dań.
Oprócz walorów smakowych seler posiada także liczne wartości odżywcze i wspomaga nasze zdrowie na wielu polach. Należy do produktów o wysokiej gęstości odżywczej – oznacza to, że w małej ilości kalorii dostarcza dużej ilości składników odżywczych i witamin.
W składzie selera korzeniowego znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy (kwasów fenolowych i flawonoidów), które eliminują wolne rodniki, których nadmiar prowadzi do schorzeń, przedwczesnego starzenia skóry czy nowotworów.
Jest bogaty w witaminę K, która ma pozytywny wpływ na krzepnięcie krwi, wzmacnianie kości oraz chroni przed chorobami zwyrodnienia stawów, a nawet zmniejsza ryzyko nowotworów. Dzięki wysokiej zawartości potasu seler obniża także ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Ponadto potas zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Wśród dobroczynnych składników selera znajduje się także witamina C, która wpływa na odporność. Fosfor natomiast przyczynia się do dbania o przekazywanie bodźców nerwowych, mineralizację kości i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Warzywo to jest także bogate w błonnik, który wspomaga trawienie, metabolizm i mikrobiom jelitowy, którego dobrostan jest ważny dla funkcjonowania całego organizmu. Oprócz tego, przyczyniając się do obniżania ciśnienia i poziomu złego cholesterolu, zapobiega zachorowaniu na cukrzycę typu 2.
Seler na potencję i zaburzenia erekcji?
Dotrzeć można do informacji, które przedstawiają seler korzeniowy jako naturalny afrodyzjak lub przypisują mu pozytywne działanie na potencję. Badania udowadniają, że spożycie produktów bogatych w przeciwutleniacze wpływają na poprawę liczby i ruchliwości plemników, tym samym wspierając męską płodność. Seler zawiera też androsteron, męski hormon płciowy, o podobnym, lecz słabszym działaniu fizjologicznym niż testosteron, ale nie ma bezpośrednich dowodów na to, że spożywanie selera zwiększa poziom androsteronu w organizmie człowieka. Natomiast spożywanie selera wpływa na rozkurcz naczyń krwionośnych, a zatem obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi jest częstą przyczyną zaburzeń erekcji, więc seler może mieć korzystny wpływ na tę funkcję organizmu. Mało jest badań nad wpływem korzenia selera na potencję i zaburzenia erekcji, ale badanie przeprowadzone na szczurach w 2015 roku wykazało, że podawanie ekstraktu z liści selera może usprawnić proces spermatogenezy, a także poprawić niektóre parametry płodności plemników.
Seler korzeniowy w formie surowej cechuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 35. Po ugotowaniu podnosi się natomiast do poziomu 85. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zatem częściej sięgać po niego w formie surowej niż przetworzonej. W formie nieprzetworzonej seler dostarcza najwięcej witamin i minerałów.
Czy seler kiszony zachowuje swoje właściwości?
Przeprowadzono kilka badań nad kiszonym selerem, a ich wyniki wskazują na pozytywne skutki fermentacji tego warzywa.
W badaniu z 2017 roku opublikowanym w czasopiśmie Food Science and Biotechnology zbadano wpływ kiszenia na właściwości odżywcze selera. Naukowcy stwierdzili, że proces fermentacji zwiększył poziom witaminy C, związków fenolowych i aktywności przeciwutleniającej w tym warzywie.
Ponadto badanie wykazało, że kiszony seler miał wyższy poziom błonnika pokarmowego, który jest ważny dla poprawy trawienia i promowania ogólnego zdrowia jelit. Badacze doszli do wniosku, że kiszony seler jest cennym źródłem składników odżywczych i może być świetnym elementem zdrowej diety.
Ponadto w badaniu z 2018 roku opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry przyjrzano się wpływowi fermentacji selera na poziom związków bioaktywnych w tym warzywie. Badacze stwierdzili, że proces fermentacji zwiększył poziom związków fenolowych, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Badanie wykazało również, że fermentacja selera miała pozytywny wpływ na poziomy korzystnych bakterii, które mogą pomóc w poprawie trawienia i zdrowia jelit. Badacze doszli do wniosku, że fermentacja selera może być świetnym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej tego warzywa.
Seler korzeniowy jest warzywem, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Wspomaga działanie organizmu i przynosi liczne korzyści zdrowotne, a przy tym pozwala na różnorodne zastosowanie w kuchni. Warto więc dać mu szansę i wyjąć z ram włoszczyzny na rosół. Aby zachęcić was do bliższego zapoznania się z selerem i zainspirowania możliwościami jego przygotowania, w naszej kuchni przygotowaliśmy go w wersji kiszonej. Znajdziecie go na naszej stronie: https://swiatlo-sklep.pl/kiszony-seler
Źródła:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418060/
[2] https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jcim-2016-0141/html