
To one sprowadziły życie na Ziemię. Choć są w większości niewidoczne, żyją wszędzie i we wszystkim, nawet w nas. W ciemności i w jasnym świetle rozkwitają ich miliony. Są mądrością tego świata. Grzyby reprezentują odrodzenie i odmłodzenie, budują glebę która daje życie. To właśnie grzyby utrzymują podstawowy cykl natury. Rozkładają martwe organizmy i wprowadzają składniki odżywcze z powrotem do ziemi, by żywić inne zwierzęta i rośliny… są końcem i początkiem. Tworzą inteligentną sieć komunikacji ekosystemu; to dzięki nim drzewa w lesie się komunikują i dbają o siebie nawzajem (!). Potrafią rozkładać plastik, ropę naftową czy poliuretan. Dzięki swojej strukturze mogą stanowić materiał do tworzenia domów, mebli czy ubrań. Grzyby są przyszłością kuchni wegańskiej i medycyny. Wiele by można pisać o wszechstronności tych żywych organizmów, ale skupmy się na relacji człowiek - grzyb.
Istnieje 1,5 miliona gatunków (to aż 6 razy więcej niż roślin) o różnych kolorach, stylu życia i kształtach. Wśród nich wyróżniamy grzyby jadalne (300 gatunków), trujące i psychoaktywne. Grzyby, tak jak potrafią być bardzo szkodliwe dla wątroby czy nerek, tak samo mogą odżywiać i wzmacniać komórki w ludzkim ciele. Trzeba je tylko bliżej poznać.
Właściwości grzybów.
W zależności od gatunku, grzyby zawierają około 70 - 90% wody, całą resztę stanowią białka, w których skład wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, także te egzogenne. Bogate są w witaminy (m.in. B5, B3, D2), minerały i przeciwutleniacze (ergotioneina).
Rzucamy trochę światła na naszych ulubieńców: soplówkę jeżowatą i maczużnika bojowego. Za co je tak lubimy?
Lion’s Mine - soplówka jeżowata.
Soplówka to gatunek grzybów rosnących na drzewach szczególnie tych martwych. W Polsce występuje rzadko i jest pod ścisłą ochroną. Można ją spotkać na pniach dębów, buków, jabłoni i orzechów włoskich. Owocniki są kuliste lub poduchowate o barwie białej, która z czasem brązowieje. Są gęsto pokryte kolcami. Miąższ soplówki jest mięsisty, elastyczny i sprężysty dlatego cieszy się popularnością w kuchni wegańskiej. Znana na Wschodzie od stuleci, w ostatnim czasie zdobyła uznanie świata Zachodu dzięki dużemu zainteresowaniu i licznym badaniom. Co z nich wynika? Soplówka, a ściślej zawarte w niej związki organiczne są naturalnym wsparciem dla żołądka i jelit. W tradycyjnej medycynie chińskiej używano jej do leczenia wrzodów czy nowotworów układu pokarmowego. Obniża poziom insuliny i lipidów we krwi. Dziś wiemy o niej nieco więcej.
Paliwo dla mózgu.
Soplówka jeżowata stymuluje procesy tworzenia nowych połączeń neuronowych, wpływając na rozwój i ochronę systemu nerwowego oraz efektywność procesów myślowych. Dlatego też, grzyby te będą dobrym suplementem dla osób starszych zagrożonych demencją lub zmagających się z chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Warto też wspomnieć, że tworzenie lub naprawa połączeń nerwowych w okolicy Hipokampu (część w mózgu odpowiadająca nie tylko za pamięć, ale też za emocje), dzięki regularnemu stosowania soplówki, przyczynia się to do zmniejszenia stanów depresyjnych czy lękowych.
Naturalny potencjał.
Lion’s Mine posiada 150% więcej aminokwasów w porównaniu z innymi grzybami. Zawiera witaminę D, fosfor, żelazo czy cynk. Dzięki zawartości polisacharydów, polipeptydów i erinacyny znalazła wszechstronne zastosowanie w świecie medycyny.
Cordyceps - maczużnik bojowy.
Grzyb pasożytujący gąsienice i poczwarki owadów zimujących pod ziemią. Owocniki są maczugowate o pomarańczowej główce i białym trzonie. Występuje w naturalnych warunkach górskich na terenie Nepalu i Tybetu. Zdecydowanie to jeden z najdroższych superfood na świecie, cieszący się rosnącą popularnością poza Chinami i Japonią dopiero w ostatnich dekadach. Maczużnik nazywany jest także „darem bogów” z najwyższych gór świata; odkryty przez himalajskich pasterzy, którzy zaobserwowali poprawę kondycji, dziarskość i żywotność bydła po spożyciu grzybów. W medycynie chińskiej stosowany był w leczeniu nerek, wątroby, serca i płuc, najczęściej w postaci grzybowego naparu. Dzisiejsze badania naukowe dowodzą skuteczności działania maczużnika w walce z nowotworami, cukrzycą czy chorobami układu oddechowego. Związki bioaktywne zawarte w cordycepsie zwiększają produkcję estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn zwiększając tym samym libido.
Dlaczego tak chętnie sięgają po niego sportowcy?
Regularne stosowanie maczużnika bojowego zwiększa wchłanianie glukozy z krwi do komórek mięśniowych, a co za tym idzie zwiększona produkcja energii - ATP, co bezpośrednio przekłada się na polepszenie wydolności i wytrzymałości organizmu. Cordyceps działa także na poziomie układu oddechowego; zmniejsza produkcję śluzu dzięki czemu płuca zwiększają absorpcję tlenu i dotleniają komórki.
Magiczne połączenia.
Kiedy przyjrzymy się budowie strukturalnej grzybni i sieci, jaką budują neurony w ludzkim mózgu zauważymy uderzające podobieństwa. Nic dziwnego, ponieważ DNA grzybów i człowieka mają więcej wspólnego niż z DNA roślin. Tak wiele ile grzyby robią i znaczą dla całego zewnętrznego ekosystemu oferują również nam. Pomagają zachować biochemiczną równowagę, jasność umysłu, odporność i zdrowie.
Mieszanka sproszkowanych grzybów soplówki jeżowatej i maczużnika bojowego wydaje się być idealnym połączeniem, by postawić na nogi zarówno ciało jak i duszę. Łączy w sobie siłę odżywczą dla mięśni, wsparcie układu oddechowego, funkcji mózgowych i odporności.
Jak stosować grzyby?
Najbardziej popularnym i jednocześnie naszym ulubionym sposobem na MushUP jest
Mushroom coffee czyli kawa grzybowa, na którą mamy idealny przepis:
1 kubek mocnej, czarnej kawy
100 ml gorącego mleka migdałowego
2 g cynamonu
2 g miksu grzybów MushUp (1 saszetka lub mała łyżeczka).
Dla totalnego rozpalenia naszej odporności i witalności polecamy
Gold Mushrom Milk:
1 kubek mleka migdałowego
1 łyżeczka złotego mleka
1 łyżeczka syropu klonowego
2 g miksu grzybów MushUp
(1 saszetka lub mała łyżeczka)
Wszystko wymieszaj w garnuszku i zagrzej na
małym ogniu (maks do 80 stopni).
Dla solidnej dawki energii przepis na
Grzybową owsiankę:
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka pasty migdałowej z wanilią i cynamonem
1 szklanka mleka migdałowego
1 nieduże jabłko
1 łyżka granoli Światła
2 g miksu grzybów MushUp
(1 saszetka lub mała łyżeczka)
Zagotuj mleko, następnie dodaj do niego płatki owsiane i pokrojone jabłko. Gotuj aż płatki zmiękną. Wyłóż do ulubionej miseczki i posyp granolą.
Jak wiecie w naszym sklepie pojawiają się produkty, które tworzymy sami lub takie, które sami stosujemy i możemy je śmiało polecić. Taki właśnie jest MushUp.
Drużyna Światła każdy poranek zaczyna od porcji tego niezwykłego suplementu. Potwierdzamy - DZIAŁA! Jest siła, jest moc, jest energia. A to wszystko z NATURY, która (jak dobrze wiemy) dała nam WSZYSTKO, czego potrzebujemy.
Mix soplówki i maczużnika możecie kupić w trzech wersjach:
1. Tygodniowy zestaw testowy - żeby przekonać się, że naprawdę działa
In MUSHROOMS we trust! :)
Sylwia Zdebska
Chce sprobowac