
Dzisiaj wpis dla wszystkich miłośników glutenu. Uwaga, będzie prosto, szybko i pysznie!
Właśnie upiekłam wegańską focaccie w mniej niż godzinę. To piękne cudo można traktować jako samodzielny przysmak lub pieczywo.
Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze możesz nadać mu dowolny, ulubiony smak! Lubię łączyć przyjemne z pożytecznym więc moim wypiekiem odpowiadam na jedno z pytań dotyczących naszej FEsTY.
Jak ją jeść?!
Zacznijmy od początku. Czym jest FEsTA?
FEsTA to roślinny "ser" stworzony z migdałów. Miękkie, o kremowej konsystencji kosteczki w trzech wersjach - w oliwie z chili, w oliwie z ziołami oraz klasyczna - w solance.
Nasi Szefowie Kuchni Piotr i Michał przez wiele miesięcy doskonalili wieloetapowy proces produkcji FEsTY aż w końcu stworzyli produkt idealny. Dlaczego?
To proste, gdy tworzymy smaki Światła najważniejsze są dla nas dwie rzeczy: SMAK i SKŁAD. FEsTA jest odpowiedzią na bolączki wszystkich roślinożerców oraz tych, którzy pragną ograniczyć w swojej diecie produkty odzwierzęce. Najczęstszy zauważany przez Was problem w dostępnych na rynku wegańskich serach to właśnie ich skład. My wiedzieliśmy od początku, że w tym temacie nie idziemy na kompromis. I tak oto po prawie roku mamy to!
Dlaczego UBER? Ano dlatego, że słoiczek można wykorzystać w 100 procentach. Kosteczki FEsTY można jeść jako osobny przysmak, dodać do sałatki, zapiec, rozpuścić w rondelku i zrobić z nich sos. Pozostała część słoika to (w zależności od wersji) solanka, oliwa z chili lub oliwa z ziołami, które śmiało można wykorzystać do smażenia, polania sałatki lub przyprawienia.
A gdy słoiczek będzie już pusty, z łatwością możecie oderwać z niego etykietę i wykorzystać go jako przyprawnik lub nawet doniczkę.
Dziś skupimy się na użyciu FEsTY w oliwie z płatkami chili i wędzonej papryki.
Oto przepis na wegańską focaccię z FEsTĄ, rozmarynem, pomidorami i papryką.
Całość zajmie nie więcej niż 40 minut.
Potrzebne składniki:
300g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
2 szczypty soli
łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie można użyć miodu lub cukru)
50g FEsTY
80 ml oliwy z oliwek
50 ml zalewy FEsTY
10 pomidorków koktajlowych
1 mini papryka czerwona
pół natki pietruszki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
2. Przygotuj zaczyn drożdżowy:
do miski rozkrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki, dodaj łyżeczkę syropu z agawy i wlej 1/4 szklanki mocno ciepłej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na 15 minut (najlepiej w okolicach piekarnika - drożdże lubią ciepło :))
3. Czas na łyk kawusi :)
4. Gdy zobaczysz, że zaczyn pracuje i jego objętość znacznie się zwiększyła to już Twój pierwszy sukces! Możesz przejść do punktu 5. Ważne - jeżeli zaczyn nie zapracuje to musisz zrobić go od początku.
5. Do miski z zaczynem wsyp mąkę oraz sól.
6. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto, nie zapomnij mówić mu, że je kochasz - tylko wtedy wyrośnie! :). Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając do niego ciepłą wodę. Zanim mąka i woda zwiążą się dodaj oliwę z oliwek. Następnie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Jeżeli jest za bardzo zbite dodaj więcej wody/oliwy. Docelowo ciasto powinno być rzadsze niż klasyczne ciasto do pizzy. Powinno ciężko odchodzić od ręki.
7. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Teraz ciasto ma 15 minut na wyrośnięcie.
8. Pokrój pomidorki, paprykę, oderwij kilka listków pietruszki i gałązek rozmarynu, otwórz słoiczek FEsTY.
9. Po 15 minutach przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij ją ciastem.
10. Delikatnie rozprowadź ciasto w formie, palcami zrób na całej jego powierzchni wglębienia.
11. Udekoruj focaccię pomidorkami, papryką, ziołami oraz kostkami FEsTY.
12. Polej całość zalewą FEsTY i piecz przez 20 minut. Focaccia w piecu znacznie podrośnie :).
Tak oto piękny kawał drożdżowego wypieku jest gotowy do konsumpcji. Wbrew temu, co mówiły nasze Mamy i Babcie - najlepiej smakuje GORRRRRĄCA!
Smacznego!