DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ✨KONTAKT: czesc@swiatlo-sklep.pl / +48 609 109 035✨

FEsTA - z czym to się je? 0
FEsTA - z czym to się je?

Dzisiaj wpis dla wszystkich miłośników glutenu. Uwaga, będzie prosto, szybko i pysznie! 

Właśnie upiekłam wegańską focaccie w mniej niż godzinę. To piękne cudo można traktować jako samodzielny przysmak lub pieczywo.

Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze możesz nadać mu dowolny, ulubiony smak! Lubię łączyć przyjemne z pożytecznym więc moim wypiekiem odpowiadam na jedno z pytań dotyczących naszej FEsTY.

Jak ją jeść?!

Zacznijmy od początku. Czym jest FEsTA? 

 FEsTA to roślinny "ser" stworzony z migdałów. Miękkie, o kremowej konsystencji kosteczki w trzech wersjach - w oliwie z chili, w oliwie z ziołami oraz klasyczna - w solance. 

Nasi Szefowie Kuchni Piotr i Michał przez wiele miesięcy doskonalili wieloetapowy proces produkcji FEsTY aż w końcu stworzyli produkt idealny. Dlaczego?

To proste, gdy tworzymy smaki Światła najważniejsze są dla nas dwie rzeczy: SMAK i SKŁAD. FEsTA jest odpowiedzią na bolączki wszystkich roślinożerców oraz tych, którzy pragną ograniczyć w swojej diecie produkty odzwierzęce. Najczęstszy zauważany przez Was problem w dostępnych na rynku wegańskich serach to właśnie ich skład. My wiedzieliśmy od początku, że w tym temacie nie idziemy na kompromis. I tak oto po prawie roku mamy to!

UBERPRODUKT FEsTA

Dlaczego UBER? Ano dlatego, że słoiczek można wykorzystać w 100 procentach. Kosteczki FEsTY można jeść jako osobny przysmak, dodać do sałatki, zapiec, rozpuścić w rondelku i zrobić        z nich sos. Pozostała część słoika to (w zależności od wersji) solanka, oliwa z chili lub oliwa z ziołami, które śmiało można wykorzystać do smażenia, polania sałatki lub przyprawienia. 

A gdy słoiczek będzie już pusty, z łatwością możecie oderwać z niego etykietę i wykorzystać go jako przyprawnik lub nawet doniczkę. 

 

Dziś skupimy się na użyciu FEsTY w oliwie z płatkami chili i wędzonej papryki

Oto przepis na wegańską focaccię z FEsTĄ, rozmarynem, pomidorami i papryką. 

Całość zajmie nie więcej niż 40 minut.

Potrzebne składniki: 

300g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

1,5 szklanki ciepłej wody

2 szczypty soli 

łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie można użyć miodu lub cukru)

50g FEsTY

80 ml oliwy z oliwek 

50 ml zalewy FEsTY 

10 pomidorków koktajlowych 

1 mini papryka czerwona

pół natki pietruszki 

kilka gałązek świeżego rozmarynu

 

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. 

2. Przygotuj zaczyn drożdżowy: 

do miski rozkrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki, dodaj łyżeczkę syropu z agawy i wlej 1/4 szklanki mocno ciepłej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na 15 minut (najlepiej w okolicach piekarnika - drożdże lubią ciepło :))

3. Czas na łyk kawusi :) 

4. Gdy zobaczysz, że zaczyn pracuje i jego objętość znacznie się zwiększyła to już Twój pierwszy sukces! Możesz przejść do punktu 5. Ważne - jeżeli zaczyn nie zapracuje to musisz zrobić go od początku. 

5. Do miski z zaczynem wsyp mąkę oraz sól. 

6. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto, nie zapomnij mówić mu, że je kochasz - tylko wtedy wyrośnie! :). Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając do niego ciepłą wodę. Zanim mąka i woda zwiążą się dodaj oliwę z oliwek. Następnie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Jeżeli jest za bardzo zbite dodaj więcej wody/oliwy. Docelowo ciasto powinno być rzadsze niż klasyczne ciasto do pizzy. Powinno ciężko odchodzić od ręki. 

7. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Teraz ciasto ma 15 minut na wyrośnięcie. 

8. Pokrój pomidorki, paprykę, oderwij kilka listków pietruszki i gałązek rozmarynu, otwórz słoiczek FEsTY.

9. Po 15 minutach przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij ją ciastem. 

10. Delikatnie rozprowadź ciasto w formie, palcami zrób na całej jego powierzchni wglębienia. 

11. Udekoruj focaccię pomidorkami, papryką, ziołami oraz kostkami FEsTY.

12. Polej całość zalewą FEsTY i piecz przez 20 minut. Focaccia w piecu znacznie podrośnie :). 

 

 

Tak oto piękny kawał drożdżowego wypieku jest gotowy do konsumpcji. Wbrew temu, co mówiły nasze Mamy i Babcie - najlepiej smakuje GORRRRRĄCA! 

Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

Inni kupili także
Żywy ocet z ananasa Światło
Żywy ocet z ananasa Światło
27,99 zł
szt.
Żywy ocet z rokitnika Światło
Żywy ocet z rokitnika Światło
27,99 zł
szt.
Żywy ocet jabłkowy z kronselek Światło
Żywy ocet jabłkowy z kronselek Światło
27,99 zł
Żywy ocet z głogu Światło
Żywy ocet z głogu Światło
27,99 zł
szt.
Żywy ocet z bergamotki
Żywy ocet z bergamotki
39,99 zł
szt.
Zestaw FEsTY Światło
Zestaw FEsTY Światło
61,97 zł 55,99 zł
szt.
Złote mleko Światło
Złote mleko Światło
35,99 zł
szt.
Zestaw Żywe Kultury
Zestaw Żywe Kultury
85,96 zł 75,00 zł
szt.
Kokofir Światło
Kokofir Światło
18,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.