DARMOWA DOSTAWA OD 159 zł ✨KONTAKT: czesc@swiatlo-sklep.pl / +48 609 109 035✨

FEsTA - z czym to się je? 0
FEsTA - z czym to się je?

Dzisiaj wpis dla wszystkich miłośników glutenu. Uwaga, będzie prosto, szybko i pysznie! 

Właśnie upiekłam wegańską focaccie w mniej niż godzinę. To piękne cudo można traktować jako samodzielny przysmak lub pieczywo.

Długo zachowuje świeżość i co najważniejsze możesz nadać mu dowolny, ulubiony smak! Lubię łączyć przyjemne z pożytecznym więc moim wypiekiem odpowiadam na jedno z pytań dotyczących naszej FEsTY.

Jak ją jeść?!

Zacznijmy od początku. Czym jest FEsTA? 

 FEsTA to roślinny "ser" stworzony z migdałów. Miękkie, o kremowej konsystencji kosteczki w trzech wersjach - w oliwie z chili, w oliwie z ziołami oraz klasyczna - w solance. 

Nasi Szefowie Kuchni Piotr i Michał przez wiele miesięcy doskonalili wieloetapowy proces produkcji FEsTY aż w końcu stworzyli produkt idealny. Dlaczego?

To proste, gdy tworzymy smaki Światła najważniejsze są dla nas dwie rzeczy: SMAK i SKŁAD. FEsTA jest odpowiedzią na bolączki wszystkich roślinożerców oraz tych, którzy pragną ograniczyć w swojej diecie produkty odzwierzęce. Najczęstszy zauważany przez Was problem w dostępnych na rynku wegańskich serach to właśnie ich skład. My wiedzieliśmy od początku, że w tym temacie nie idziemy na kompromis. I tak oto po prawie roku mamy to!

UBERPRODUKT FEsTA

Dlaczego UBER? Ano dlatego, że słoiczek można wykorzystać w 100 procentach. Kosteczki FEsTY można jeść jako osobny przysmak, dodać do sałatki, zapiec, rozpuścić w rondelku i zrobić        z nich sos. Pozostała część słoika to (w zależności od wersji) solanka, oliwa z chili lub oliwa z ziołami, które śmiało można wykorzystać do smażenia, polania sałatki lub przyprawienia. 

A gdy słoiczek będzie już pusty, z łatwością możecie oderwać z niego etykietę i wykorzystać go jako przyprawnik lub nawet doniczkę. 

 

Dziś skupimy się na użyciu FEsTY w oliwie z płatkami chili i wędzonej papryki

Oto przepis na wegańską focaccię z FEsTĄ, rozmarynem, pomidorami i papryką. 

Całość zajmie nie więcej niż 40 minut.

Potrzebne składniki: 

300g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

1,5 szklanki ciepłej wody

2 szczypty soli 

łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie można użyć miodu lub cukru)

50g FEsTY

80 ml oliwy z oliwek 

50 ml zalewy FEsTY 

10 pomidorków koktajlowych 

1 mini papryka czerwona

pół natki pietruszki 

kilka gałązek świeżego rozmarynu

 

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. 

2. Przygotuj zaczyn drożdżowy: 

do miski rozkrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki, dodaj łyżeczkę syropu z agawy i wlej 1/4 szklanki mocno ciepłej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na 15 minut (najlepiej w okolicach piekarnika - drożdże lubią ciepło :))

3. Czas na łyk kawusi :) 

4. Gdy zobaczysz, że zaczyn pracuje i jego objętość znacznie się zwiększyła to już Twój pierwszy sukces! Możesz przejść do punktu 5. Ważne - jeżeli zaczyn nie zapracuje to musisz zrobić go od początku. 

5. Do miski z zaczynem wsyp mąkę oraz sól. 

6. Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto, nie zapomnij mówić mu, że je kochasz - tylko wtedy wyrośnie! :). Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając do niego ciepłą wodę. Zanim mąka i woda zwiążą się dodaj oliwę z oliwek. Następnie wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Jeżeli jest za bardzo zbite dodaj więcej wody/oliwy. Docelowo ciasto powinno być rzadsze niż klasyczne ciasto do pizzy. Powinno ciężko odchodzić od ręki. 

7. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Teraz ciasto ma 15 minut na wyrośnięcie. 

8. Pokrój pomidorki, paprykę, oderwij kilka listków pietruszki i gałązek rozmarynu, otwórz słoiczek FEsTY.

9. Po 15 minutach przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij ją ciastem. 

10. Delikatnie rozprowadź ciasto w formie, palcami zrób na całej jego powierzchni wglębienia. 

11. Udekoruj focaccię pomidorkami, papryką, ziołami oraz kostkami FEsTY.

12. Polej całość zalewą FEsTY i piecz przez 20 minut. Focaccia w piecu znacznie podrośnie :). 

 

 

Tak oto piękny kawał drożdżowego wypieku jest gotowy do konsumpcji. Wbrew temu, co mówiły nasze Mamy i Babcie - najlepiej smakuje GORRRRRĄCA! 

Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

Inni kupili także
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.