✨DARMOWA WYSYŁKA OD 159 zł✨

Ocet. Czy warto? 1
Ocet. Czy warto?

Wokół octów krążą różne zdania i teorie. Piśmiennictwo naukowe milczy a portale internetowe i pisma „kolorowe” promują trend włączania octów do codziennej diety. W naszej spiżarni, z pasji do naturalnych fermentacji, dojrzewają beczki z octem z kronselek, z głogu i z rokitnika. To prawdziwe bogactwo kultur bakterii, witamin, minerałów i innych związków bioaktywnych. Postanowiliśmy więc rzucić trochę światła na zalety żywych octów.

Czym właściwie jest ocet?

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje w dwóch etapach. Owoce, woda i cukier zamknięte w beczce fermentują dzięki drożdżom, które rozkładają cukry do alkoholu - to pierwszy etap fermentacji beztlenowej. Następnie bakterie kwasu octowego występujące naturalnie w owocach zamieniają alkohol w kwas octowy - drugi etap fermentacji tym razem tlenowej. Po wielu tygodniach zlewa się powstały produkt w szklane butelki. 

Żywy ocet czyli jaki?

Żywy ocet to taki, który wciąż pracuje. Zlany do butelki nie został poddany filtracji i pasteryzacji więc nie przerwano procesu fermentacji. Charakteryzuje się mętną barwą i naturalnym osadem. Zawierają „matkę octową” kultury drożdży. Żywe octy swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim owocom, które zostały poddane procesowi fermentacji. 

Właściwości octów.

Czy kwas octowy obniża poziom cholesterolu we krwi? Czy jest pomocny w chorobach metabolicznych takich jak cukrzyca i czy ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej? Tego nie potwierdzają ani nie negują badania naukowe. Dostępna literatura mówi o niewystarczającej ilości potwierdzonych badań w tym kierunku. Ale jedno jest pewne! Zaletą spożywania octów są właściwości pochodzące z owoców poddanych fermentacji oraz pozytywny wpływ kwasu octowego na organizm. Główną zaletą octów jest zdolność do zakwaszania lub alkalizowania organizmu. Równowagę kwasowo - zasadową jest bardzo łatwo zaburzyć, np. przez nadmierne spożywanie alkoholu, kawy, cukrów prostych czy mięsa. Kwasy jednokarboksylowe (czyli m.in. octowy) działają alkalizująco co znaczy, że przywracają odpowiednie pH organizmu. 

Żywy ocet z kronselki - właściwości

Ocet z całych owoców jabłoni swą popularność zdobył przez zawartość pektyny. To nic innego jak błonnik pokarmowy, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także odżywia florę bakteryjną układu pokarmowego. 

Żywy ocet z rokitnika - właściwości

Owoce rokitnika to prawdziwe bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność. Oprócz tego posiadają aż 190 substancji bioaktywnych, takich jak: witaminy (C,A, E, F, K, P, B12), mikroelementy (żelazo, wapń, potas, krzem, glin), aminokwasy, antyoksydanty i lipidy.

Żywy ocet z głogu - właściwości

Głóg jednoszyjkowy to roślina bogata w mikroelementy takie jak potas, wapń, magnez, fosfor i sód. Jest dobrym źródłem wit. C oraz flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie dróg moczowych, jelit czy naczyń krwionośnych. 

Jak spożywać octy?

Można je dodawać do sosów czy marynat dla podkreślenia i wzmocnienia aromatu potraw, można także rozpuszczać je w szklance wody i pić przed posiłkiem lub spożywać w postaci szotów w towarzystwie przypraw ułatwiających wchłanianie i dopełniających właściwości octów. 

 

Ocet na czczo / przed posiłkiem

1 szklanka wody 

1 łyżka ulubionego octu (każdy ocet ma inną barwę i smak w zależności od owoców)

Przepis na dressing rokitnikowy

200 ml oliwy z oliwek

4 łyżki octu z rokitnika

1 łyżka musztardy dijon

1 ząbek czosnku

1 łyżka syropu klonowego/miodu

cytryna - sok + skórka

sól 

pieprz

Sposób przygotowania: czosnek zgnieć nożem i posiekaj bardzo drobno. Następnie wszystkie składniki oprócz oliwy dodaj do miski i wymieszaj. Gdy będą już gotowe, powoli wtłaczaj oliwę z oliwek tak aby powstał puszysty sos vinaigrette. Na sam koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sparz cytrynę i najpierw zetrzyj skórkę a później wyciśnij odrobinę do sosu. Tak gotowy używaj do sałatek, dań głównych czy kanapek.

Szot korzenny z octem jabłkowym

10 ml wody

10 ml soku z cytryny

1 łyżka octu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

 

Szot energetyczny z octem z głogu

10 ml wody

10 ml soku z cytryny

1 łyżka octu 

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczka mielonego imbiru

 

Szot witaminowy z octem z rokitnika

10 ml wody

10 ml soku z cytryny

1 łyżka octu 

10 ml soku z pomarańczy

1/2 łyżeczka mielonego imbiru

 

Czy warto pić octy? Oczywiście, że tak!

Komentarze do wpisu (1)

30 grudnia 2021

Sam codziennie pije różne szoty octowe, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałem. Wygląda super, zamawiam i sprawdzam!

Inni kupili także
Zestaw trzech octów
Zestaw trzech octów
42,00 zł 38,00 zł
szt.
FEsTA  w oliwie z ziołami
FEsTA w oliwie z ziołami
18,50 zł 15,54 zł
szt.
Złote mleko 150g
Złote mleko 150g
26,00 zł
szt.
Kokofir 300 ml
Kokofir 300 ml
16,00 zł 13,44 zł
szt.
Kombucza pąki sosny i kwiaty bzu
Kombucza pąki sosny i kwiaty bzu
12,00 zł
szt.
Kokofir 200 ml
Kokofir 200 ml
11,00 zł 9,24 zł
szt.
Majonez roślinny  z solą Kala Namak 200g
Majonez roślinny z solą Kala Namak 200g
12,00 zł 10,08 zł
szt.
Na początek
Na początek
115,00 zł 99,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl