✨DARMOWA WYSYŁKA OD 159 zł✨

Ocet. Czy warto? 2
Ocet. Czy warto?

Czy zdarzają Ci się bóle głowy, problemy z trawieniem, uczucie ciężkości po posiłku lub wzdęcia? Dziś o te objawy nie trudno. Życie w biegu, stres, jedzenie typu fast food i wieczorne objadanie się to najczęstsza przyczyna problemów gastrycznych. Nierzadko takie dolegliwości dotykają także osoby, które na co dzień dbają o zdrowy styl życia. Niektóre warzywa, owoce lub ich różne kombinacje są zwyczajnie ciężkostrawne. Nie musicie od razu sięgać po dostępne farmaceutyki, można naturalnie wspomóc organizm drobnymi codziennymi nawykami, jak np. piciem octów. Rano przed posiłkiem, by pobudzić metabolizm lub bezpośrednio po obfitym posiłku dla ułatwienia trawienia. Nasze octy stworzyliśmy z takich owoców, by przynosiły jak najwięcej korzyści dla niejednokrotnie obciążonego organizmu.

W spiżarni Światła, z pasji do naturalnych fermentacji, dojrzewają beczki z octem z kronselek, z głogu i z rokitnika. To prawdziwe bogactwo kultur bakterii, witamin, minerałów i innych związków bioaktywnych. Postanowiliśmy więc rzucić trochę światła na zalety żywych octów.

7 korzyści jakie przynosi regularne stosowanie octów:

1. Obniża poziom cukru we krwi i wspomaga leczenie cukrzycy. 
2. Zabija bakterie i grzyby.
3. Wspomaga odchudzanie i daje uczucie sytości. 
4. Obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę serca. 
5. Jest naturalnym probiotykiem. 
6. Zwalcza wolne rodniki – przyczynę wielu chorób.
7. Stosowany na skórę poprawia jej ukrwienie i reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Dlaczego tak popularne stało się regularne stosowanie octu w Polsce i na świece? Ponieważ lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Natura wie, co dla nas jest dobre a korzyści płynące ze stosowania są po prostu oszałamiające. 

Czym właściwie jest ocet?

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje w dwóch etapach. Owoce, woda i cukier zamknięte w beczce fermentują dzięki drożdżom, które rozkładają cukry do alkoholu - to pierwszy etap fermentacji beztlenowej. Następnie bakterie kwasu octowego występujące naturalnie w owocach zamieniają alkohol w kwas octowy - drugi etap fermentacji tym razem tlenowej. Po wielu tygodniach zlewa się powstały produkt w szklane butelki. 

Żywy ocet czyli jaki?

Żywy ocet to taki, który wciąż pracuje. Zlany do butelki nie został poddany filtracji i pasteryzacji więc nie przerwano procesu fermentacji. Charakteryzuje się mętną barwą i naturalnym osadem. Zawierają „matkę octową” kultury drożdży. Żywe octy swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim owocom, które zostały poddane procesowi fermentacji. 

Właściwości octów.

Zaletą spożywania octów są właściwości pochodzące z owoców poddanych fermentacji oraz pozytywny wpływ kwasu octowego na organizm. Główną zaletą octów jest zdolność do zakwaszania lub alkalizowania organizmu. Równowagę kwasowo - zasadową jest bardzo łatwo zaburzyć, np. przez nadmierne spożywanie alkoholu, kawy, cukrów prostych czy mięsa. Kwasy jednokarboksylowe (czyli m.in. octowy) działają alkalizująco co znaczy, że przywracają odpowiednie pH organizmu. 

Korzyści, które musisz znać:

- Zapomnisz o brzuchu, który wygląda jak balon zaraz po jedzeniu.
- Oszczędzisz czas i pieniądze na wizyty u specjalistów.
- Zapomnisz o lekach, które nie są pro zdrowotne i leczą tylko skutki a nie przyczyny, nie wspominając o ich kosztach.
- Wizyty w toalecie nie będą przykrym doświadczeniem.
- Wzmocnisz odporność odporność i zdecydowanie trudniej będzie Ci złapać chorobę, co w tych czasach jest wyjątkowo ważne.
- Będziesz dłużej cieszyć się komfortowym życiem. Nawet jeżeli pozwolisz sobie o jedną lampkę wina za dużo czy pizzę do serialu.
- Łatwiej uzyskasz sylwetkę do której dążysz lub utrzymasz obecną wagę bez wysiłku.

Oczywiście możesz pomyśleć, jeżeli są to tak wspaniałe właściwości to dlaczego tak mało się o nich mówi? W dzisiejszym świecie ludzie zapomnieli o naturalnych metodach, które mogą być rozwiązywaniem wielu problemów. Warto otworzyć się na slow life i wrócić do korzeni. Zdrowych, naturalnych i tanich metod znanych od tysięcy lat.

Żywy ocet z kronselki - właściwości

Ocet z całych owoców jabłoni swą popularność zdobył przez zawartość pektyny. To nic innego jak błonnik pokarmowy, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także odżywia florę bakteryjną układu pokarmowego. 

Żywy ocet z rokitnika - właściwości

Owoce rokitnika to prawdziwe bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność. Oprócz tego posiadają aż 190 substancji bioaktywnych, takich jak: witaminy (C,A, E, F, K, P, B12), mikroelementy (żelazo, wapń, potas, krzem, glin), aminokwasy, antyoksydanty i lipidy.

Żywy ocet z głogu - właściwości

Głóg jednoszyjkowy to roślina bogata w mikroelementy takie jak potas, wapń, magnez, fosfor i sód. Jest dobrym źródłem wit. C oraz flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie dróg moczowych, jelit czy naczyń krwionośnych. 

Żywy ocet z ananasa - właściwości

Enzym bromalaina zawarta w ananasie bierze udział w trawieniu białek, które są wyzwaniem dla naszych jelit. A dodatkowo ananas działa przeciwzapalnie i zawiera dużą dawkę witaminy C.

Jak spożywać octy?

Można je dodawać do sosów czy marynat dla podkreślenia i wzmocnienia aromatu potraw, można także rozpuszczać je w szklance wody i pić przed posiłkiem lub spożywać w postaci szotów w towarzystwie przypraw ułatwiających wchłanianie i dopełniających właściwości octów. 

 

Ocet na czczo / przed posiłkiem

1 szklanka wody , 1 łyżka ulubionego octu (każdy ocet ma inną barwę i smak w zależności od owoców)

Przepis na dressing rokitnikowy

200 ml oliwy z oliwek, 4 łyżki octu z rokitnika, 1 łyżka musztardy dijon, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka syropu klonowego/miodu, cytryna - sok + skórka, sól , pieprz

Sposób przygotowania: czosnek zgnieć nożem i posiekaj bardzo drobno. Następnie wszystkie składniki oprócz oliwy dodaj do miski i wymieszaj. Gdy będą już gotowe, powoli wtłaczaj oliwę z oliwek tak aby powstał puszysty sos vinaigrette. Na sam koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sparz cytrynę i najpierw zetrzyj skórkę a później wyciśnij odrobinę do sosu. Tak gotowy używaj do sałatek, dań głównych czy kanapek.

Szot korzenny z octem jabłkowym

10 ml wody, 10 ml soku z cytryny, 1 łyżka octu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków

 

Szot energetyczny z octem z głogu

10 ml wody, 10 ml soku z cytryny, 1 łyżka octu , 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczka mielonego imbiru

 

Szot witaminowy z octem z rokitnika

10 ml wody, 10 ml soku z cytryny, 1 łyżka octu , 10 ml soku z pomarańczy, 1/2 łyżeczka mielonego imbiru

Przeciwzapalny Kiwi Tonic 

2 szt. kiwi, 1/2 pomarańczy, 1/2 gruszki, 2 łyżeczki octu z ananasa, 1/2 szklanki kombuczy z pąków sosny i kwiatów bzu

Wyciśnij sok z owoców lub zbelnduj gruszkę z kiwi i sokiem z pomarańczy. Do mikstury dodaj kombuczę.

 

Czy warto pić octy? Oczywiście, że tak!

Komentarze do wpisu (2)

30 grudnia 2021

Sam codziennie pije różne szoty octowe, ale w takiej konfiguracji jeszcze nie próbowałem. Wygląda super, zamawiam i sprawdzam!

29 maja 2022

Takich gatunków octów jaszcze nie piłem, jak sprubóję to ocenię. Zamawiam cały komplet, dziękuję pozdrawiam.

Inni kupili także
Żywy ocet z rokitnika Światło
Żywy ocet z rokitnika Światło
17,90 zł
szt.
FEsTA  w solance Światło
FEsTA w solance Światło
14,90 zł
szt.
Żywy ocet z ananasa Światło
Żywy ocet z ananasa Światło
17,90 zł
szt.
Kombucza Cytryniec Chiński Światło
Kombucza Cytryniec Chiński Światło
12,00 zł
szt.
Żywy ocet z głogu Światło
Żywy ocet z głogu Światło
17,90 zł
szt.
Szyszki sosny w syropie Światło
Szyszki sosny w syropie Światło
18,00 zł
szt.
Zestaw czterech kombucz
Zestaw czterech kombucz
48,00 zł 43,00 zł
szt.
Zestaw czterech octów
Zestaw czterech octów
71,60 zł 64,00 zł
szt.
Kokofir Światło
Kokofir Światło
16,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl