ZAMÓWIENIA WYSYŁAMY OD PONIEDZIAŁKU DO CZWARTKU. Dzięki temu unikamy weekendowego magazynowania Waszych paczek :) DARMOWA DOSTAWA OD 159ZŁ.

Odporność nie tylko dla roślinożerców
Odporność nie tylko dla roślinożerców

W Polsce dominuje opinia, że osoby na diecie roślinnej mają problemy z odpornością. Z badań wynika jednak, że jest odwrotnie! Natura daje nam wszystko czego potrzebujemy, żeby zadbać o zdrowie. Zwłaszcza jesienią. Poznaj nasze sposoby na wzmocnienie odporności dzięki kilku prostym praktykom i nieprzeciętnej sile roślin. Stosowanie diety bogatej w błonnik, witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy organiczne to naturalne sposoby wzmacniania odporności. A gdy do odpowiednio zbilansowanej diety dodamy odrobinę ruchu i kilka dobrych, codziennych praktyk, będziemy czerpać dużo więcej przyjemności z długich, jesiennych wieczorów.

napar na wzmocnienie

O każdej porze roku zbieramy plony dostosowane do naszych potrzeb. Wiosna i lato obfituje w warzywa i owoce, które pozwalają nam dostroić się do coraz cieplejszych i dłuższych dni. Jesienią mamy pod dostatkiem produktów uodparniających nasze ciała na chłód, zimno i zmniejszoną dawkę promieni słonecznych. Wszystkie wartości ukryte są w sposobie przyrządzania i łączenia produktów. Ważne jest, by to, co jemy było zróżnicowane, w pełni wartościowe, wzbogacone o nienasycone kwasy tłuszczowe, betakaroten i fitoncydy oraz cynk. Co nie jest trudne mając pod ręka warzywa cebulowe, korzeniowe i orzechy. Cała tajemnica zachowania odporności tkwi w jelitach. Znajduje się w nich 70% komórek całego układu odpornościowego. Pod względem aktywności odpornościowej to jelito odpowiada za stan wszystkich naszych śluzówek, czyli infekcje nosa, gardła, pochwy czy ucha środkowego. Tak więc mikroflora jelitowa jest naszą obronną tarczą, dlatego w jesiennym menu nie może zabraknąć produktów prebiotycznych - odżywiających bakterie jelitowe. Naturalne właściwości proodpornościowe posiadają kiszonki oraz produkty fermentowane, takie jak octy czy kefiry. To one zawierają w sobie moc żywych kultur bakterii, które wzmacniają florę bakteryjną układu pokarmowego i tym samym cały system immunologiczny. Nie zapomnijmy o istotnych i przyjemnych dodatkach - przyprawy! Szczypta kurkumy czy kardamonu, garść anyżu i odrobina chili podkręcą nie tylko walory smakowe naszych codziennych posiłków, ale także witalny, wewnętrzny ogień. 

menu na jesień

Dobrze zbilansowana dieta to połowa sukcesu. Do pełni jesiennej kondycji potrzebujemy zadbać o sen, wysiłek fizyczny i odpowiedni relaks. Głęboki, regularny, trwający nie mniej niż 7 h sen, aż trzykrotnie zmniejsza podatność na infekcje. To podczas nocnego odpoczynku układ limfatyczny produkuje komórki niezbędne do walki z wirusami. Stymulująco działa także umiarkowany wysiłek fizyczny. Spacer, jogging czy rower minimum 30 minut dzienne dotlenią ciało i wprawią w ruch życiową energię. Nawet, gdy temperatura za oknem nie zachęca, warto się zmobilizować do wyjścia. W takich warunkach dodatkowo hartujemy ciało, które lepiej zniesie zmniejszające się z dnia na dzień temperatury. Idąc popularnym duchem uważności - nawet świadome oddychanie ma znaczenie w zachowaniu odporności. Wdech nosem uchroni nas przed wtargnięciem drobnoustrojów bezpośrednio do płuc. Niezaprzeczalnym prawem natury jest równowaga więc w codziennych obowiązkach nie może zabraknąć czasu na odpoczynek i relaks. Medytacja, masaż, czytanie zaległych książek czy nawet chwila odprężenia przy kubku gorących ziół to rytuały, które zbalansują nasze stresy nagromadzone w ciągu dnia.

Wydawać by się mogło, że zadbanie o odporność to kolejna rzecz na liście „to do”. Nic bardziej mylnego. Mając pod ręką zestaw naturalnych produktów proodpornościowych, dbanie o zdrowie może się wiązać z przyjemną celebracją codziennych czynności. Należy tylko pamiętać o równowadze w tych 4 obszarach: jedzenie, sen, ruch i odpoczynek. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl