Żywy ocet z głogu Światło
towar niedostępny





Opis
Żywy, naturalny ocet z owoców głogu to probiotyczny produkt z zawartością bioflawonoidów. Dobry nie tylko dla odporności i układu pokarmowego, ale także dla podkreślenia smaku Twoich potraw.
PSTRYK
- Wzmacnia odporność organizmu
- Uszczelnia naczynia krwionośne
- Wpływa korzystnie na układ trawienny
- Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne
- Poprawia wydolność serca
- Działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie
Do czego używać octu?
Do sosów, marynat, sałatek, szotów energetycznych, koktajlów
Jak spożywać ocet?
Możesz go dodawać do marynat i sosów. Podkreśli i wzmocni smak potraw. Możemy codziennie korzystać z właściwości prozdrowotnych dla organizmu, wypijając szklankę wody z 1 łyżką octu na czczo, przed posiłkiem. Dla wybrednych - możecie dodać do tego soku z cytryny, miodu czy przypraw np. cynamonu.
Ocet na czczo / przed posiłkiem
1 szklanka wody , 1 łyżka ulubionego octu (każdy ocet ma inną barwę i smak w zależności od owoców)
Szot energetyczny z octem z głogu
10 ml wody, 10 ml soku z cytryny, 1 łyżka octu , 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
Gazowanie octu.
Ocet to produkt, który cały czas pracuje. Gazowanie i pienienie to całkowicie naturalne zjawisko, które może występować i nie świadczy o zepsuciu produktu. To częste przy niepasteryzowanych i niefiltrowanych - dlatego nie wstrząsaj butelką przed otwarciem.
Rzucamy trochę Światła!
Cała sztuka tkwi w długim procesie dojrzewania. Do naszej trzeciej pozycji z ukochanych octów dodaliśmy owoce głogu. Tak od serca dla serca! Głóg jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i szczególnie pozytywnie działa na Twoje serducho dzięki zawartości flawonoidów. To one sprawiają, że narząd jest lepiej dotleniony i szybciej pozbywa się szkodliwych metabolitów. Głóg ma także sporo witaminy C, PP, B1, karotenu i wspomagającej jelita pektyny.
Dawny, stary probiotyk
Mnożymy liczbę beczek w naszej kuchni, by stworzyć sezonowe, żywe octy, które kiedyś służyły za najlepszy polski antybiotyk. Dlaczego żywe? Ponieważ nie przerywamy świętego procesu fermentacji i nie filtrujemy naszego octu. Dzięki temu nawet po przelaniu go do butelki - dalej pracuje jak szalony!
Badania naukowe na temat działania octu z głogu
W 2014 r. opublikowano wyniki badań na grupie osób z cukrzycą, nadciśnieniem, nadwagą i należących do grupy podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowego. Podczas badania na 4 tygodnie do ich diety włączono ocet z głogu. Efektem jego spożycia była utrata masy ciała, obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu glukozy oraz obniżenie poziomu cholesterolu. Spożywanie octu z głogu zmniejsza więc ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chroni układ sercowo-naczyniowy, a przy tym nie wykazuje negatywnych działań ubocznych – jest więc produktem bezpiecznym, który sprawdzi się w działaniach profilaktycznych (źródło: Journal of Food and Nutrition Research, 2014 2 (9), pp 539-545.
DOI: 10.12691/jfnr-2-9-2) (http://pubs.sciepub.com/jfnr/2/9/2/ )
Udowodniono badaniami, że głóg ma pozytywny wpływ na niewydolność serca, działa kojąco na układ nerwowy oraz rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, dba o poziom lipidów, chroni przed miażdżycą, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz jest przeciwutleniaczem. Dzięki substancjom czynnym wspomaga także układ pokarmowy oraz łagodzi objawy niestrawności i biegunki. W jego składzie znajdują się witamina A, witamina C, wapń, fosfor, potas oraz rutyna, kwercetyna i witeksyna, które działają jak witamina P, ułatwiając przyswajanie witaminy C.
W medycynie ludowej odwar z owoców, napar z kwiatów i nalewka z głogu używane były w leczeniu chorób układu krążenia, skórnych, metabolicznych, układu moczowego oraz pokarmowego. Oprócz tego przetwory z głogu wykazują działanie łagodzące objawy menopauzy. Część tych działań została udowodniona naukowo.
Składniki: owoce głogu, woda i... czas. *Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, gorczycy, orzechów, orzechów ziemnych, glutenu.
Produkty niepasteryzowany. Należy spożyć w ciągu 12 miesięcy od daty produkcji.
Bez sztucznych konserwantów. Bez ulepszaczy.
Może występować naturalny osad.
Co warto wiedzieć o octach?
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Agata
Mój faworyt! Pyszny jako poranny shocik
Magda
Bardzo przyjemny smak. Pół butelki już wypite. Już jadą kolejne ;) Polecam. Super sprawa
Elwira K.
polecam wszystkim octy Światła. Super
Artur.O
Ciekawa propozycja !
Anna
Jeden z moich ulubionych octów, ma łagodny smak i piękny, bursztynowy kolor.