Konfitura na bazie dyni z imbirem i macierzanką zaskoczy Cię rozgrzewającą słodyczą bez użycia ani grama cukru! To coś w sam raz dla wielbicieli przetworów, nietypowych połączeń, a w szczególności - sezonowej królowej, czyli dyni.
To świetny dodatek do świeżego, pełnoziarnistego pieczywa. Wprawi w pozytywny nastrój podczas jesiennego czy zimowego spotkania przy stole.
Poznaj macierzankę!
To zioło, które wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia organizm, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie dzięki zawartych w niej karwakrolowi i tymolowi. Cennymi składnikami są również olejek eteryczny oraz garbniki, które korzystnie wpływają na pracę Twojej wątroby.
Dynia bogata jest w cynk i błonnik, ma od groma witamin C, E i A. Dzięki beta-karotenowi wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Oprócz tego zawiera także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan.
I nie zapominajcie o surowych pestkach, które dzięki zawartości kukurbitacyny posiadają właściwości przeciwpasożytnicze!
Z kolei imbir to petarda, jeżeli chodzi działanie przeciwzapalne. Ale to wiemy wszyscy.
A czy wiesz jakie to ma konsekwencje? Rozgrzewając nasze ciało, poprawia jego ukrwienie, a przede wszystkim “rozgrzewa” mózg, co wpływa na nasza koncentarcję i wydajność umysłową. Wzorem pozostałych dwóch bohaterów naszej konfitury, działa antyoksydacyjnie niwelując wolne rodniki.
Połączenie dyni, imbiru i macierzanki to bomba składników odżywczych, które zdrowo rozpalą Twój organizm!
Polecamy do nabiału roślinnego czy zwierzęcego oraz (oczywiście!) do ciepłej chałki czy bagietki.
Skład: dynia, imbir, macierzanka, pektyna.
Produkty należy spożyć w przeciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Bez dodatku cukru. Bez sztucznych konserwantów. Bez ulepszaczy.