Kiszony seler
towar niedostępny





Opis
E D Y C J A L I M I T O W A N A
Kiszony seler
Seler to niezwykłe warzywo o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest zalecany w dietach odchudzających, gdyż przyspiesza trawienie, a jednocześnie ma niską kaloryczność i zawiera wiele składników odżywczych. Sok z korzenia selera pobudza przemianę materii i pomaga usuwać z organizmu jej produkty uboczne, w tym kwas moczowy, który może powodować bóle stawów. Seler korzeniowy jest również pomocny w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego i obniżaniu poziomu złego cholesterolu, a także w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu. Warzywo to zawiera również psoralen - związek o działaniu przeciwnowotworowym. Seler pozytywnie wpływa także na pracę nerek, a także łagodzi przebieg dny moczanowej. Ma więcej witaminy C niż cytrusy i jest naturalnym afrodyzjakiem o wyjątkowo silnym działaniu.
Przed ukiszeniem naszego selera, pieczemy go. W trakcie pieczenia obracamy żeby wszystkie soki zostały w warzywie. Dzięki temu jest soczysty, jędrny i pełen smaku.
- Źródło ryboflawiny, wapnia, witaminy B6, magnezu, fosforu i potasu, witamin A i C i K, a także błonnika pokarmowego
- Pomaga regulować ciśnienie krwi
- Wspomaga odporność
- Pomaga budować zdrowie kości
- Ma wysoką gęstość odżywczą (czyli wiele składników odżywczych w małej liczbie kalorii)
- Obniża poziom złego cholesterolu
Pomysły na kiszony seler
Polecamy jako dodatek do dań głównych, do sałatek, wrapów, tortilli czy zupy. Pokrojony w kostkę, dobry jako przekąska i dodatek do wszystkiego.Wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna |
37 kcal |
tłuszcze | 0,32 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0 g |
węglowodany | 8,9 g |
w tym cukry | 2,70 g |
białko | 1,38 g |
sól | 1,66 g |
Składniki: woda, pieczony seler, cebula biała, marchew, czosnek, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól. *Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, gorczycy, orzechów, orzechów ziemnych, glutenu.
Alergeny: seler, gorczyca
Warto wiedzieć
Nasze kiszonki to produkt niepasteryzowany, w którym nie zatrzymujemy fermentacji i nadal „żyją”. Odrobina płynu wydobywającego się na zewnątrz jest tego typowym skutkiem i nie jest procesem świadczącym o uszkodzeniu produktu. Nie przejmuj się, jeśli przy otwieraniu kiszonka podniesie się do góry - to samo zdrowie!
Produkty niepasteryzowany. Należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Bez dodatku cukru. Bez sztucznych konserwantów. Bez ulepszaczy.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Anna
Kiszony seler jest niesamowity, nie da się tego opisać - trzeba spróbować!