Kimchi Carolina Reaper z polskiej białej kapusty Światło
towar niedostępny





Opis
Fermentowana polska kapusta w stylu koreańskim z dodatkiem papryczki Carolina Reaper. Młoda kapusta dodaje chrupkości i wyrazistości. Bez dodatku sosu rybnego, mąki ani innych zagęstników. W pełni wegańskie.
Co to jest kimchi?
Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka, która składa się z fermentowanych warzyw. Najczęściej do produkcji tej kiszonki używa się kapusty pekińskiej. Jednak bazą do kimchi może być wiele innych warzyw czy nawet owoców. My postanowiliśmy wykorzystać polską białą kapustę i dodać do niej ulubione dodatki. Dzięki autorskiej recepturze naszych kucharzy, możesz cieszyć się niezwykłym smakiem tej kiszonki rodem z Azji w polskim stylu.
PSTRYK
- Wzmacnia odporność
- Poprawia trawienie i wspiera metabolizm
- Źródło witamin A, C i tych z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza, a także błonnika i karotenu
- Mało kaloryczne
- Zwiększa uczucie sytości
- Działa bakteriobójczo
- Jest źródłem przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki
Z czym jeść kimchi?
Jako dodatek do obiadu, zup, gulaszów, na kanapkę, do placków ziemniaczanych, prosto ze słoika.
Kimchi podbiło serca i brzuchy wszystkich smakoszy połączeniem kwaśnego, lekko pikantnego i słonego smaku! Magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań na świecie.
Dlaczego warto jeść kimchi?
Kimchi podbiło serca i brzuchy wszystkich smakoszy połączeniem kwaśnego, lekko pikantnego i słonego smaku. Magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ta kiszonka jest produktem pełnym witamin, żywych kultur bakterii, które pozytywnie wpłyną na pracę Twojego organizmu. Jest małokaloryczna więc idealnie uzupełni dobrze zbilansowaną dietę. Dodanie porcji kimchi do posiłku zwiększy jego sytość, a także pomoże w jego trawieniu. Odpowiednia ilość warzyw w codziennym jadłospisie pozwoli Ci na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Kimchi to doskonałe urozmaicenie diety (szczególnie, jeżeli masz problem z dostarczeniem wystarczającej liczby owoców i warzyw). Włączenie do diety kiszonek i fermentacji wzmocni Twoją odporność na wirusy czy infekcje przez cały rok.
Rzucamy trochę światła!
Tym razem mamy coś dla fanów płonącego podniebienia! Carolina Reaper to turbo ostra siostra papryczki chili. Przez pewien czas była to najostrzejsza papryka na świecie – za taką została uznana w Księdze Rekordów Guinnessa. Prawdopodobnie najostrzejsze kimchi jakie jadłeś!
NATURALNY PROBIOTYK
Bakterie probiotyczne zawarte w kimchi zaprowadzają balans kwasowo-zasadowy w Twoim organizmie łagodząc następstwa stresu oksydacyjnego, wywołanego używkami, przyjmowaniem niektórych leków czy zanieczyszczeniem środowiska. Zawarta w papryczkach kapsaicyna ma właściwości antyrakowe.
Musicie wiedzieć, że nie robimy typowego koreańskiego kimchi, które mieliście pewnie okazję próbować. W naszej autorskiej recepturze nie znajdziesz sosu rybnego, kapusty pekińskiej czy mąki do zagęszczenia. Postawiliśmy za to na polską (!), młodą kapustę, która nadaje bardzo wyrazisty, oryginalny smak.Nasze kiszonki to produkt niepasteryzowany, w którym nie zatrzymujemy fermentacji i nadal „żyją”. Odrobina płynu wydobywającego się na zewnątrz jest tego typowym skutkiem i nie jest procesem świadczącym o uszkodzeniu produktu. Nie przejmuj się, jeśli przy otwieraniu kiszonka podniesie się do góry - to samo zdrowie!
Wartości odżywcze w 100g:
wartość energetyczna |
25 kcal |
tłuszcze | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 0 g |
węglowodany | 3,14 g |
w tym cukry | 0 g |
białko | 1,68 g |
sól | 1 g |
Składniki: kapusta, marchewka, dymka, chili, gochugaru, czosnek, Carolina Reaper, sól... i czas. *Może zawierać śladowe ilości soi, sezamu, gorczycy, orzechów, orzechów ziemnych, glutenu.
Warto wiedzieć
Nasze kiszonki to produkt niepasteryzowany, w którym nie zatrzymujemy fermentacji i nadal „żyją”. Odrobina płynu wydobywającego się na zewnątrz jest tego typowym skutkiem i nie jest procesem świadczącym o uszkodzeniu produktu. Nie przejmuj się, jeśli przy otwieraniu kiszonka podniesie się do góry - to samo zdrowie!
Produkty niepasteryzowany. Należy spożyć w ciągu 6 miesięcy od daty produkcji.
Bez dodatku cukru. Bez sztucznych konserwantów. Bez ulepszaczy.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
KimChiLover
Myślałem że mam większą odporność na ostre ! Ale to kimchi robi wrażenie
Hanna
Rewelacja! Owszem, jest bardzo ostre, jednak mimo wszystko czuć w smaku, co się je (to bardzo trudna sztuka, aby przy bardzo ostrych potrawach było czuć smak jedzenia, a nie tylko ostrość kapsaicyny). Dodaję je do zup (również zalewę) i na kanapki, czasami podjadam solo ze słoika. Jedyną wada jest to, że ze względu na ostrość nie da się zjeść całego słoika naraz, ale dzięki temu starcza na dłużej. Osoby wrażliwe na ostre raczej mogą nie podołać, jednak każdy fan ostrego powinien choć raz w życiu spróbować tego kimchi.
Adam
Piekło w gębie! Dla twardzielek i twardzieli, dla dużych i małych, pyszne :)
Jacek
no i to jest petarda. Dosłownie i w przenośni :D
Natalia
najlepsze kimchi jakie jadłam. Nikomu jeszcze nie udało się tak dobrze zbalansować ostrości i smaku. pyszne!
Artur O
Ostre!Dla koneserów !
Zuzia
Pierwsze kimchi jakie w życiu jadłam (wiem, bardzo odważnie!) i jestem zakochana! Pomimo ostrości czuć całą gamę smaków, pycha!
Klaudia P
Kimchi przepyszne, ale niestety dla mnie za ostre. Za to mój facet je pokochał!