8DATA NAJBLIŻSZEJ WYSYŁKI: 23, 27 WRZEŚNIA. DARMOWA DOSTAWA OD 159 ZŁ.

Szukaj

ZDROWY FERMENT

Swiatlo, 25.08.2021
ZDROWY FERMENT


Jeśli jeszcze nie kochacie naszych kiszonek to czym prędzej przeczytajcie, zajadajcie i zachwycajcie się!

Co to za ferment?

Fermentacja to biochemiczny proces przemiany związków organicznych zachodzący za sprawą mikroorganizmów w warunkach tlenowych lub beztlenowych, w wyniku którego uzyskuje się energię. Do tworzenia naszych produktów szef kuchni wykorzystuje głównie fermentację octową, mlekową, kolonie bakterii i kultury drożdży.

Kiszenie/ kwaszenie to nic innego jak naturalny sposób konserwacji żywności, który opiera się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. W efekcie cukry proste zawarte w roślinach rozkładają się na kwas mlekowy hamując procesy gnilne. Dzięki temu zjawisku kiszone warzywa i owoce mają zmniejszoną zawartość węglowodanów czyli mniej kalorii ;)

Ale to nie wszystko! Kwas mlekowy stymuluje system immunologiczny korzystnie działając na układ pokarmowy poprzez utrzymywanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

A wiecie, że aż 80% naszej odporności to zasługa jelit?

Równowaga mikroflory jelitowej to klucz do zachowania zdrowia psychicznego, fizycznego i długowieczności. I my ten klucz podajemy na tacy w postaci naszych kiszonek, octów i zakwasów! Zamykamy w słoikach naturalne probiotyki czyli nic innego jak żywe kultury bakterii.

To nie wszystko co można dobrego z kiszonek wycisnąć. Są one również bombą witaminową. Znajdziemy tam witaminy A, E, K, PP, C i te z grupy B oraz związki mineralne takie jak: magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Proces kiszenia dodatkowo wzbogaca produkty o wit. C. Taki słoik to Świetlny skarb nie tylko dla fanów tych produktów ale dla wszystkich, którzy odżywiają się świadomie i starają się żyć w harmonii ze swoim ciałem.

Nie zdradzimy tajemnicy mówiąc, że ferment to kulinarna pasja naszego szefa kuchni. Kisi, fermentuje i zakwasza wszystko co w sezonie wpadnie mu w ręce. Miesza talent z odwagą rodem prawdziwego tropiciela.

Zacznijmy od słynnego kimchi w Świetlnej wersji: z nasturcją, ananasem, mango i papryczką Carolina Reaper! Rodem z Korei, ale źródłem z warszawskiej Naroczy! W naszej wersji nie znajdziecie sosu rybnego, kapusty pekińskiej czy mąki do zagęszczenia. Postawiliśmy na polską (!), młodą kapustę, która nadaje lokalny, bardzo wyrazisty smak.

Kiszony kalafior z jalapenio to oryginalny i niepowtarzalny duet, który delikatnie rozpali nie jeden obiadowy talerz. Spokojnie! Wiemy, że jalapeño to składnik bardzo charakterystyczny w swej ostrości dlatego postępujemy z nim bardzo delikatnie - dodajemy właśnie tyle, ile trzeba, żeby kalafior zapłonął z całą potęgą smaku.

Pomidory! Kiszone. Młode. Zielone. Zebrane prosto z krzaka. Jeszcze nie zdążyły nabrać rumieńców w sezonie, a pełną mocą rozpalają kubki smakowe wyjątkowym, intensywnym smakiem umami, który naprawdę ciężko opisać. Wtajemniczeni wiedzą, o co chodzi, dlatego jeżeli jeszcze nie miałaś/miałeś okazji - rozsmakuj się w tym piątym odkrytym smaku!

Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza! Wybierając najlepsze sztuki w sezonie, wytypowaliśmy do kiszenia właśnie młodszą siostrę dyni, czyli cukinię. Zgrillowana tu i ówdzie nadaje naszej kiszonce lekko wędzoną nutę, którą da się poczuć już od pierwszego kęsa.

Nasze kiszonki to produkty niepasteryzowane, w których nie zatrzymujemy fermentacji i nadal „żyją”. Odrobina płynu wydobywającego się na zewnątrz jest tego typowym skutkiem i nie jest procesem świadczącym o uszkodzeniu produktu. Nie przejmuj się, jeśli przy otwieraniu kiszonka podniesie się do góry - to samo zdrowie!

W szeregach Kiszonek i fermentacji dumnie prężą się octy, zakwas z buraka, kefiry i herbata! Mnożymy liczbę beczek w naszej kuchni, by stworzyć sezonowe, żywe octy, które kiedyś służyły za najlepszy polski antybiotyk. Dlaczego żywe? Ponieważ nie przerywamy świętego procesu fermentacji i nie filtrujemy naszego octu. Dzięki temu nawet po przelaniu go do butelki - dalej pracuje jak szalony!

Cała sztuka tkwi właśnie w długim procesie dojrzewania. Do naszej receptury dodajemy owoce sezonowego rokitnika, jabłka kronselki i głóg dzięki czemu każdy ocet jest wyjątkowy w smaku i posiadają całą listę witamin, minerałów i związków bioaktywnych.

Z miłości do sezonowych warzyw powstała edycja limitowana zakwasu z buraka. Tyle słyszeliśmy o egzotycznych superfoods, a przecież pod ręką mamy naszego lokalnego, burgundowego bohatera. Wzbogacony o jałowca i skórkę pomarańczy, pozostawia przyjemny, delikatnie owocowy posmak. Dlaczego gorąco polecamy częste picie zakwasu, a nie soku z buraka? Okazuje się, że ten pierwszy ma silniejsze działanie przeciwzapalne i antyalergiczne, dlatego, że proces kiszenia zwiększa stężenie kwercetyny (będącej królową wśród naturalnych przeciwutleniaczy).

Kolekcję zamykają naturalne, zdrowo pobudzające napoje. Prawdziwy szef kuchni nie zdradza swoich receptur ale nasz rzuca trochę Światła na istotne szczegóły.

Grzybek tybetański, mleko kokosowe, odrobina miłości, trochę czasu i mamy to! Gęsty, delikatnie słodki kokofir. Idealny nie tylko do popijania w ciągu dnia ale sprawdzi się także jako wyśmienity dodatek do dań z ziemniakami czy zup.

Grzybek japoński, zielona herbata, szczypta uważności, czas i gotowe. Powstała naturalnie pobudzająca, orzeźwiająco cierpka kombucza, która może być nową alternatywą dla kawy. Może nie pobudzi strzałem jak mała czarna, lecz na pewno przyniesie więcej korzyści dla organizmu niż może się wydawać.

W okresie jesienno- zimowym nasza odporność wystawiana jest niejednokrotnie na próbę przez deszcz, wiatr i mróz. Dlatego najgoręcej polecamy w tym czasie zajadać się Świetlnymi kiszonkami. Oczywiście drużyna światła poleca dbać o siebie cały rok i korzystać z naszej wirtualnej spiżarni do woli!

Ps. Więcej informacji o właściwościach prozdrowotnych na temat każdego produktu znajdziecie w linkach w tekście.

Rozpalcie w sobie zdrowy ferment!

Weronika

Koszyk

W koszyku ciemno. Wrzuć trochę światła!

Odpal swoje pierwsze zakupy!

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj